Innovatie & Strategie

Netwerken
Starlink

Nieuwe 5G-dienst saboteert Musks internet via satelliet

Miljardeninvestering van SpaceX dreigt verloren te gaan.

30 juni 2022

Miljardeninvestering van SpaceX dreigt verloren te gaan.

SpaceX vreest dat een nieuwe dienstverlening van het bedrijf Dish Network - dat internet wil aanbieden via 5G-verbindingen - het einde betekent voor de bruikbaarheid van zijn dienst voor internettoegang via satellieten. Het ruimtevaartbedrijf van Tesla-CEO Elon Musk heeft al duizenden satellieten gelanceerd voor zijn Starlink-netwerk. De bedreiging door Dish' 5G geldt in ieder geval voor grote delen van de VS. Gebruikers worden nu opgeroepen een petitie te tekenen.

Het probleem is interferentie tussen de 12 GHz-frequentieband die Dish wil gebruiken voor zijn nieuwe dienstverlening en het downlinkkanaal van de bestaande Starlink-internetdienst. Starlink heeft vorige week een protestbrief ingediend bij de telecomtoezichthouder FCC. Daarbij heeft de firma ook een onderzoek aangedragen waaruit blijkt dat 77% van de tijd Starlink-gebruikers last zal hebben van interferentie. In zelfs 74% van de tijd is de Starlink-dienst helemaal niet bereikbaar door de '5G-storing'. Daarmee is het netwerk onbruikbaar voor de meeste Amerikanen, stelt het satellietbedrijf van Elon Musk. Starlink postte hierover op het eigen Reddit-kanaal en The Verge pakte dit op.

SpaceX heeft nu al zijn gebruikers opgeroepen om protest aan te tekenen bij de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC. Het bedrijf wil zo klanten de klacht van SpaceX laten ondersteunen. Om dit proces te vergemakkelijken heeft SpaceX zelfs een modelbrief gemaakt die protesterende klanten zó kunnen gebruik om naar de FCC en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te sturen.

Meer kapers op de kust

De 12GHz-band wordt nu vooral gebruikt door Starlink, maar ook Starlink-concurrent OneWeb gaat op die frequentie dataverkeer verzenden. De FCC heeft verder in januari vorig jaar de 15 GHz-band ook aangewezen voor 5G-dienstenaanbieders. Dish wil daar gebruik van maken en ook een bedrijf genaamd RS Access heeft plannen in ontwikkeling.

Het conflict loopt echter al veel langer. Uit onderzoek uit 2016 blijkt volgens SpaceX al dat claims die Dish maakt dat een 'co-existentie' tussen de diensten mogelijk is, ongegrond zijn. Maar - zo luidt het verwijt van SpaceX - Dish betaalt veel lobbyisten die de FCC misleiden met foute analyses.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.