Beheer

Windows
wanhoop

Nieuw W10-updateprobleem nu eens geen Microsoft-fout, of toch?

Het updaten van Windows 10 strandt bij velen. 

© Shutterstock
4 februari 2019

Het updaten van Windows 10 strandt bij velen. 

Bij veel Windows 10-gebruikers die vlak voor het weekend te maken kregen met een update van hun besturingssysteem, bleek het proces te stoppen. Ook het updaten van apps uit de Windows Store ging mis en de 'SmartScreen-beveiliging van Microsoft haperde.

Dit keer viel Microsoft niets te verwijten, zo leek het aanvankelijk. Het probleem zit in de DNS-verwijzing van de Amerikaanse internetaanbieder Comcast, waren de eerste meldingen. Wanneer de abonnees in hun instellingen de default DNS-providers omzetten naar Google Public DNS, bleken de problemen opgelost, zowel voor de Windows 10-update als de updates van Microsoft Store-apps en de SmartSreen-beveiliging, merkte Softpedia als eerste op.

Maar het was wel vreemd dat Comcast alleen abonnees in de Verenigde Staten heeft en de storing ook effect had bij veel Windows 10-gebruikers buiten de VS, bijvoorbeeld bij BT-abonnees in Engeland, meldt ZDNet.

Volgens posts op supportforum Xfinity van Comcast zou de internetaanbieder het probleem al donderdagmiddag lokale tijd hebben erkent. Toch bleek een oplossing van het probleem nog niet eenvoudig want de hele vrijdag bleef het aanhouden.

Softpedia kwam vrijdag laat met de suggesties dat de problemen toch bij Microsoft zat, vermoedelijk als gevolg van updates aan Windows Defender. Op een reddit-forum erkent een Microsoft-medewerker dat er een probleem is, en er naar een oplossing wordt gezocht. Die was toen blijkbaar snel gevonden en toegepast, want vervolgens melden verschillende posts dat de update-routine weer normaal functioneerde. Microsoft heeft verder geen uitleg gegeven over het voorval. 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.