Development

Software-ontwikkeling

Niet de techniek, maar de sturing doet IT-projecten falen

19 februari 2014
Het mislukken van projecten waarin IT een grote rol speelt, is in meer dan twee derde van de gevallen (68%) te wijten aan een slechte projectbesturing.
Dat concludeert IT-projectdienstverlener Cerios uit een rondvraag aangevuld met diepte-interviews. 40 procent van de respondenten schrijft het falen van projecten toe aan 'de aanpak' van het project. Een slechts iets kleinere groep (36 procent) meent dat de angel meestal zit in de samenstelling van het projectteam. Maatregelen die de slaagkansen van projecten volgens respondenten zouden kunnen vergroten zijn:
  • een realistische planning (84%)
  • controle over de voortgang (78%)
  • meet- en beslispunten (70%)
  • behapbaar maken van de complexiteit (70%)

Cerios vroeg 50 respondenten welke eigenschappen van het projectteam van invloed zijn op het slagen of falen van IT-projecten. De houding en het gedrag van de teamleden – zoals communicatieve vaardigheden en het vermogen om samen te werken – blijken een grote flessenhals tijdens projecten. 36 procent van de respondenten wijst dit aan als oorzaak van het falen. Op de tweede plaats komt (met 26%) het gebrek aan professionele vaardigheden (zoals het vermogen om kennis en ervaring toe te passen) binnen het team. Op de respectievelijk derde en vierde plaats komen de kennis van de teamleden (16%) en de ervaring van de teamleden met vergelijkbare projecten (12%).
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.