Overslaan en naar de inhoud gaan

Netwerkstoring legt aandelenhandel Tokio lam

Op de beurs van Tokio kan de hele dag niet gehandeld worden vanwege netwerkproblemen, meldt de operator van de Tokyo Stock Exchange (TYO). De Japan Exchange Group kan nog niet zeggen wanneer de handel kan worden hervat.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

"De handel in alle effecten van de Tokyo Stock Exchange is opgeschort vanwege een probleem dat de overdracht van marktinformatie beïnvloedt", zei de Japan Exchange Group in een korte verklaring voor de geplande opening om 09.00 uur (plaatselijke tijd Tokio). Hierdoor kunnen orders niet worden verwerkt om aandelen van de Nikkei en de Topix, de twee belangrijkste indices van het land, te kopen en verkopen. Er is door de beurs geen verdere informatie verstrekt over de aard van het incident waardoor nu de handel is lamgelegd.

Ergste storing sinds jaren

Het laatste soortgelijke incident in 2018 verstoorde de handel tijdelijk. De huidige storing heeft ook gevolgen voor de handel op de Japanse beurzen van Nagoya en Sapporo. Zij gebruiken allen hetzelfde onderliggende IT-systeem, wat is gebouwd door het Japanse IT-bedrijf Fujitsu. Daarnaast wordt echter ook nog een ander, non-Fujitsu systeem gebruikt voor data management, weet The Financial Times te melden. De Osaka Stock Exchange werkt normaal, verklaart de Japan Exchange Group.

Volgens CNN is dit de ergste storing voor de beurs in Tokio ooit, maar The Financial Times houdt het op de ergste storing sinds 1999. Na de aanvankelijke mededeling van een storing is kort daarna gemeld dat de beurs de hele dag stil zal liggen. In augustus dit jaar verstoorden verschillende cyberaanvallen vanuit het buitenland de computernetwerken van de Nieuw-Zeelandse beurs door die te overspoelen met verkeer. Daardoor moest de handel daar gedurende vier opeenvolgende dagen worden stilgelegd.

Update:

De Tokyo Stock Exchange heeft laten weten dat het de aandelenhandel op vrijdag weer gaat hervatten. Deze melding komt na een hardwarevervanging, weet persbureau Bloomberg te melden. De storing zou zijn veroorzaakt door een failover-probleem toen er sprake was van uitvallende hardware. Het backupsysteem bleek dus niet 'aan te slaan', om het functioneren van het beurssysteem over te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in