Beheer

Netwerken
netwerk

Netwerken hinderen bedrijfsgroei

Netwerkmodernisering nodig, voor security, cloud en hybride werken.

© CCO / Pixabay blickpixel
20 oktober 2022

Netwerkmodernisering nodig, voor security, cloud en hybride werken.

Zakelijke beslissers maken zich zorgen over de ICT-netwerken in hun organisaties. De prestaties en de groei van organisaties worden ingeperkt en afgeremd door onvolwassen netwerkopstellingen. Dit blijkt uit het vandaag vrijgegeven 2022 Global Network Report van leverancier NTT. Hedendaagse toepassingen en beveiligingsnoodzaak stimuleren netwerkmodernisering.

Een meerderheid (70%) van de bevraagde CEO's in het 2022 Global Network Report geeft aan dat het volwassenheidsniveau van hun netwerk een negatieve invloed heeft op het presteren van de organisatie. De door corona aangejaagde overgang naar hybride werken speelt hierin ook een rol. Enerzijds omdat netwerkbelasting en verkeersstromen daardoor anders zijn dan voorheen. Anderzijds omdat gedistribueerde hybride werkmodellen veel meer mogelijkheden voor kwaadwillenden bieden, waarschuwt infrastructuuraanbieder en dienstverlener NTT.

Netwerk naar cloudmodel

Vrees voor nieuwe digitale dreigingen zet hierbij aan tot hogere eisen voor de beveiliging van bedrijfsnetwerken. Dit omvat bijvoorbeeld betere toegangscontrole en betere inspectie van dataverkeer dat over netwerken loopt. Een grote meerderheid (90%) van de bevraagde topmanagers geeft aan dat zo voor beheer van hun bedrijfsnetwerken de voorkeur geven aan externe dienstverleners die het Network-as-a-Service (NaaS) model bieden. Daarbij noemen die beslissers dan flexibiliteit om op en af te schalen als belangrijkste voordeel van NaaS. 

Bijkomende voordelen zijn het afwentelen van de complexiteit, wat niet alleen voor netwerken zelf geldt maar ook voor toepassingen daar bovenop. Dit omvat bijvoorbeeld de implementatie van effectieve oplossingen voor AIOps, wat neerkomt op gebruik van artificiële intelligentie voor IT-beheer (operations). Dit belooft vereenvoudiging van de lopende netwerkactiviteiten, maar is aanvankelijk complex om te configureren.

Investeringen

"De investeringen in het netwerk zijn sterk toegenomen en de resultaten van dit onderzoek tonen aan dat veel organisaties zich richten op belangrijke partners en managed service oplossingen om aan hun eisen te voldoen. Dit is vooral om de veiligheid te bevorderen en toegang te krijgen tot vaardigheden die zowel de capaciteit kunnen optimaliseren als op innovatie gebaseerde vooruitgang kunnen versnellen", zegt uitvoerend vice-president Amit Dhingra van NTT Ltd. Network Services.

De leverancier stelt dat de noodzaak om netwerkbeveiliging op fundamenteel niveau op te nemen in de netwerkarchitectuur organisaties heeft gestimuleerd om over te stappen op meer gecentraliseerde cloudgebaseerde beveiligingsoplossingen en op een beveiligingsmodel met managed endpoints. Daarbij kiezen deze organisaties er dus ook voor om hun investeringen in netwerkbeveiliging te verhogen, blijkt uit het jaarlijkse netwerkrapport.

Niet tevreden

Ondertussen geeft slechts twee op de vijf bedrijven aan zeer tevreden te zijn met hun huidige netwerkmogelijkheden, dit ondanks de toegenomen investeringen. Volgens NTT heeft dit geleid tot een nieuwe fase van netwerkmodernisering, waarbij de meerderheid van de leidinggevenden erop vertrouwt dat het netwerk bedrijfsgroei mogelijk maakt (zo'n 90%) en AIOps ondersteunt (91%). NTT biedt in zijn Global Network Report voor dit jaar ook zeven overwegingen voor zakelijke beslissers die hun netwerk verder willen ontwikkelen en toekomstbestendig willen maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.