Innovatie & Strategie

Datamanagement
satelliet

Netherlands Space Office komt met subsidie voor satellietdata

Budget van bijna half miljoen beschikbaar

© Shutterstock
16 juli 2020

Budget van bijna half miljoen beschikbaar

De waterschappen, Rijkswaterstaat, STOWA en Netherlands Space Office willen ondernemers die ideeën hebben om het gebruik van satellietdata te versnellen financieren. Bedrijven kunnen zich daarom inschrijven voor de regeling 'Innovatiegericht inkopen ruimtevaart'. Dat meldt RVO.

De subsidie voor gebruik van satellietdata komt voort vanuit een vraag van de deelnemende organisaties. De hoop is gevestigd op ondernemers met plannen voor informatieproducten op basis van satellietdata, zodat de data voor de overheden ter beschikking komt.

Geautomatiseerde monitoring

De behoefte is er vooral bij waterschappen en Rijkswaterstaat. Met de satellietdata willen ze slimme en geautomatiseerde monitoring van veranderingen in hun beheersgebieden in te kunnen zetten.

Bij de organisaties is de digitale representatie van hun werkveld nu namelijk niet volledig gelijk aan de werkelijke situatie. Dat 'niet gelijk lopen' komt bijvoorbeeld door onbekend handelen van derden, verkeerde registraties of natuurlijke ontwikkelingen. Daarnaast daalt toezichtcapaciteit en gebeurt toezicht steeds meer visueel. 

Financiering

Producten met informatie, die bijdragen aan de slimme monitoring, kunnen van pas komen voor Rijkswaterstaat en de waterschappen, zodat zij sneller kunnen reageren op veranderingen in hun gebied. Bedrijven kunnen zich de komende periode inschrijven om kans te maken op financiering. Er is zo'n 480.000 euro ter beschikking gesteld. 

Meer informatie over de regeling is hier te vinden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.