Beheer

Governance
verkiezingen

Nederlandse verkiezingssoftware ter discussie na Beiers debacle

OSV2020 afkomstig van de producent van gewraakte Duitse telsoftware.

30 december 2020

OSV2020 afkomstig van de producent van gewraakte Duitse telsoftware.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV heeft kritische vragen gesteld aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de kwaliteit van de vernieuwde software die bij de Kamerverkiezingen in maart 2021 voor het eerst wordt ingezet om stemmen te tellen.

Bosma reageert daarmee op de alarmerende bevindingen van twee onderzoekers die het verkiezingsproces en de gebruikte software analyseerden bij de recente verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren. Het PVV-kamerlid constateert dat de producent van de software dezelfde is als die de basis legde voor OSV2020, de software die in Nederland gebruikt gaat worden om stemmen te tellen. Hij stelt daarbij in zijn Kamervragen dat het softwarebedrijf vote iT "een geschiedenis heeft van niet deugende producten en bovendien het weglachen van ernstige problemen".

Bosma suggereert bovendien dat het gebruik van software in het stemproces "niets toevoegt aan het kiesproces behalve veel kosten".

De Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020) is een vernieuwde versie van het tot 2019 gebruikte OSV, dat is ontwikkeld door het Duitse IVU Traffic Technologies AG op basis van een bestaand softwarepakket ter ondersteuning van verkiezingen. IVU.elect is sinds kort overgenomen (pdf) door elect iT, een bedrijfsonderdeel van vote iT. DSit bedrijf is ook verantwoordelijk voor de het beheer en onderhoud van OSV 2020.

Minister Ollongren zal in haar antwoorden vermoedelijk verwijzen naar het onderzoek dat de Nederlandse Kiesraad in oktober heeft laten uitvoeren door de onafhankelijke organisatie Hackdefense. Deze vond geen grote kwetsbaarheden of risico's in de software. Wel adviseerde de organisatie er voor te zorgen dat gebruikers geen standaard wachtwoord kunnen gebruiken en dat sessies van geblokkeerde gebruikers automatisch worden beëindigd. Verder kunnen de EML-bestanden (Microsoft e-mailbestandsformaat) nog beter worden beveiligd. De minister heeft toegezegd die verbeteringen door te laten voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Eric-Jan H te D 01 januari 2021 18:49

Een partij die DDOS aanvallen als represailles tegen hackers voorstelde kun je misschien beter niet over de veiligheid van verkiezingssoftware laten beslissen.

BasR 30 december 2020 14:16

Bij voorbaat vertrouw ik de uitslag van de verkiezingen niet. Zeker niet als een mevrouw Olongren zegt dat het veilig is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.