Beheer

Juridische zaken
IPTV-fraude

Nederlandse servers opgerold in Europese antipiraterij-actie

Miljoenenfraude met betaal-tv leunde deels op servers in Nederland.

© Polizia di Stato (IT)
18 september 2019

Miljoenenfraude met betaal-tv leunde deels op servers in Nederland.

Een internationale actie van politie en Justitie heeft servers offline gehaald waarmee criminelen toegang tot betaalzenders faciliteerden voor derden. Toegang tot videostreamingdiensten maar ook toegang tot live uitgezonden voetbalwedstrijden werd zo verkocht voor spotprijzen. Via zelf opgezette serverinfrastructuur vingen de criminelen uitzendingen en streams op om die dan gestript van eventuele encryptie weer door te sturen naar eigen IPTV-decoderkastjes bij eindgebruikers.

De schade die deze jarenlange fraude heeft aangericht, bedraagt volgens Eurojust zo'n 6,5 miljoen euro. Dit bedreigt het voortbestaan van legitieme aanbieders van betaal-tv, stelt dat justitiële samenwerkingsorgaan van de Europese Unie. Eurojust heeft deze grensoverschrijdende georganiseerde misdaad na technisch complex onderzoek onderuit gekregen. In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn meer dan 200 servers uit de lucht gehaald. Bijna de helft daarvan bevond zich in Nederland, waar 93 servers in beslag zijn genomen, weet RTL Nieuws te melden.

Retransmission-servers

Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma's keken, moeten nu dus een alternatief zoeken. Dankzij retransmission via servers in onder andere Nederland keken ze zonder officieel abonnement naar betaaltelevisiezenders, waar ze de criminele aanbieders dan een relatief lage prijs voor betaalden. Het criminele netwerk dat dit kijkgenot sinds 2015 aanbood is vandaag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

Het onderzoek is geleid door openbaar aanklagers van de Italiaanse steden Napels en Rome, en is ondersteund door Justitie en politie in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Bulgarije. Daarnaast heeft het in Den Haag gevestigde Eurojust ook meegewerkt aan de gecoördineerde oprolactie van vandaag. Meer dan honderdvijftig PayPal-accounts van de fraudeurs zijn geblokkeerd en 22 verdachten zijn geïdentificeerd. Daaronder zouden geen Nederlanders zijn, net zomin als onder de betalende klanten van de criminelen. De meeste klanten zaten in Italië.

6
Reacties
johan 25 mei 2020 20:09

ik vind dat jullie ik vind dat jullie harder moeten zijn tegen illegale pakketten die veel te goed koop zijn iptv dat mag niet het is crimineel gedrag

johan 25 mei 2020 19:57

hallo allemaal ik hoop dat die mensen allemaal opgepakt worden van wegen illegaal tv kijken en flink gestraft worden op Messenger staan er heel veel illegale praktijken die daar illegale spullen hebben liggen

Banaan 29 september 2019 06:53

Ik heb 1 week last gehad van deze actie.
Alles loopt weer aardig zoals het was.
Tip: alle iptv aanbieders in NL zijn gewoon resellers van aanvbieders op Aliexpress.
Aliexpress vraagt zeg maar 2 tot 5 euro per maand, in NL verkopen ze het door voor 15 per maand!!!

Bop 26 september 2019 20:05

Tja, 'vraag en aanbod'. Of laten we zeggen: opportunisme is altijd verleidelijk.

Zoals de tijd van Pirate Bay bewees (en bewijst?): gratis is altijd goedkoper, dus dan doen lastige dingen als 'moraal' er even niet meer toe.
Die werd overschreeuwd met drogredenen als 'dat artiesten maar eens moeten werken voor hun geld' en trouwens toch 'allemaal' al miljonair waren, de superdomme 'een kopie is geen diefstal' of 'ik probeer 'm alleen maar even uit'.

Kriminaliteit is helaas van alle tijden, dus ja, best kans dat zoiets als dit opnieuw weer op zal duiken.

jeen 22 september 2019 13:34

ach 200 servers onderuit dat is even pech ...maar daar er veel geld in omgaat hersteld zich dat wel weer
ergens andere even servers zoeken en hup daar gaan ze weer
er gaat zoveel geld in om dus binnenkort is dat iptv wel weer terug ...
en duurt het weer tijden voor men die onderuit haalt

bnoniem 19 september 2019 15:24

tja vraag en aanbod. de tv word nog veel te veel gereguleerd op wetten van de vorige eeuw. de geschiedenis leert het mp3 downloads napster etc ivm het niet beschikbaar zijn van alternatieven. nu spotify
online tv diensten zijn nog veel te duur. dus.. alternatieven

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.