Beheer

Security
malware

Nederlandse politie frustreert beruchte Android-malware FluBot

Zoektocht naar identiteit cybercriminelen nog gaande. 

2 juni 2022

Zoektocht naar identiteit cybercriminelen nog gaande. 

De Nederlandse politie heeft de wereldwijd beruchte Android-malware FluBot weten uit te schakelen. De malware werkt daardoor sinds een maand niet meer. Dat maakt Europol bekend op zijn website.

De Nederlandse politie werkte bij de operatie samen met een aantal internationale partijen waaronder Europol, de United States Secret Service en onder meer de Belgische, Australische en Finse politie. De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) leverde ook ondersteuning bij het onderzoek. Op de dag dat de malware werd uitgeschakeld zette Europol een virtuele commandopost op voor de coördinatie tussen alle betrokken autoriteiten. Op dit moment proberen de organisaties de personen achter de malware nog te identificeren. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Emotet

De Nederlandse politie is de laatste tijd vaker betrokken bij internationale operaties. Europol noemde in januari het uit de lucht halen van het Emotet-botnet in Nederland, dat zo’n miljoen systemen had besmet met malware, één van de belangrijkste vangsten in het afgelopen decennium. De politie maakte gebruik van haar hackbevoegdheid om bij het botnet binnen te dringen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.