Management

Security
malware

Europol looft ‘Nederlandse’ Emotet-operatie

Politie uit acht verschillende landen betrokken bij operatie.

29 januari 2021

Politie uit acht verschillende landen betrokken bij operatie.

Europol noemt het uit de lucht halen van het Emotet-botnet in Nederland, dat zo’n miljoen systemen had besmet met malware, één van de belangrijkste vangsten in het afgelopen decennium. De politie maakte gebruik van haar hackbevoegdheid om bij het botnet binnen te dringen.

De politie trof in Nederland twee servers aan met 600.000 e-mailadressen en wachtwoorden van personen die mogelijk getroffen zijn door de malafide software (malware) Emotet.

“Deze operatie is het resultaat van een samenwerking tussen autoriteiten in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Litouwen, Canada en Oekraïne, met internationale activiteiten die worden gecoördineerd door Europol en Eurojust”, aldus Europol op haar website. Ook het Nederlandse Landelijk Parket maakt deel uit van de operatie.

'Deuropener voor computers over de hele wereld'

“EMOTET is een van de meest professionele en langdurige cybercriminaliteitsdiensten die er zijn. De malware werd voor het eerst ontdekt als een banktrojan in 2014 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot dé oplossing voor cybercriminelen. De Emotet-infrastructuur fungeerde in wezen als een primaire deuropener voor computersystemen op wereldschaal”, aldus het samenwerkingsverband van politiediensten.

Via een volledig geautomatiseerd proces werd Emotet-malware via geïnfecteerde e-mailbijlagen op de computers van de slachtoffers afgeleverd, meldt Europol. “Er werd een verscheidenheid aan verschillende soorten kunstaas gebruikt om nietsvermoedende gebruikers te misleiden om deze kwaadaardige bijlagen te openen. In het verleden werden Emotet-e-mailcampagnes ook gepresenteerd als facturen, verzendberichten en informatie over COVID-19.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.