Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse piraterijservers opgerold in internationale actie

Een internationale bende die illegale streamingdiensten aanbood, is uit de lucht gehaald. Dat gebeurde dinsdag bij een gezamenlijke actie in negentien landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. De operatie is woensdag naar buiten gebracht. Twee vermeende leiders zijn opgepakt en meer dan zestig servers zijn in beslag genomen.
illegaal films- en seriesaanbod
© politie Duitsland, Korea, Letland, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland
politie Duitsland, Korea, Letland, P

De bende wordt de Sparks Group genoemd. Volgens de Europese justitiedienst Eurojust is het een van de grootste piraterijgroepen in de wereld. Ze wisten via legitieme distributeurs op frauduleuze wijze legale dvd's in handen te krijgen van honderden populaire films en televisieprogramma's voordat die waren uitgezonden. Vervolgens omzeilden ze de bescherming op de optische schijven zodat ze de inhoud konden uploaden naar hun servers voor het eigen streamingaanbod. Klanten van deze piraterijgroep konden zo de films en series bekijken voordat die legaal beschikbaar waren. De film- en tv-industrie zijn hierdoor tientallen miljoenen aan omzet misgelopen, zeggen de autoriteiten.

Nog een verdachte voortvluchtig

De servers van de groep stonden onder meer in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Een 50-jarige Britse verdachte is afgelopen weekeinde opgepakt op Cyprus. De Verenigde Staten vragen om zijn uitlevering. Een 36-jarige man die de hackersnaam Raid gebruikt, werd dinsdag gearresteerd in de Verenigde Staten. Een derde verdachte, de 39-jarige Noor 'Artist', is ook aangeklaagd in de Verenigde Staten, maar hij is nog voortvluchtig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in