Management

Security
hackers

Nederlandse organisaties vrezen vooral staatshackers China, Rusland en Iran

Bijna 80% organisaties sluit niet uit doelwit te zijn van staatshackers.

18 januari 2022

Bijna 80% organisaties sluit niet uit doelwit te zijn van staatshackers.

Zo’n twee op drie Nederlandse organisaties ziet statelijke actoren als grootste vorm van dreiging voor de eigen organisatie. Dat wordt duidelijk uit onderzoek onder 2200 IT-beslissers en cybersecurity-professionals in opdracht van CrowdStrike, waaronder zo'n honderd Nederlanders.

Bijna vier op vijf organisaties wereldwijd sluit niet uit dat zij doelwit zijn van een door de staat georganiseerde cyberaanval door welke regering dan ook. Hierbij wordt ook de eigen regering meegerekend. De Nederlandse organisaties maken zich het meeste zorgen over aanvallen vanuit China (54%), Rusland (41%) en Iran (25%). De organisaties vrezen daarbij met name voor de impact van internationale spanningen.

Toenemende internationale spanningen leiden tot een toename van cyberdreigingen, denkt 83% van de organisaties. Zo’n 81% van de organisaties wereldwijd en 67% van de Nederlandse organisaties is ervan overtuigd dat staten nu meer dan ooit gemotiveerd zijn om aanvallen op organisaties uit te voeren.

Geopolitieke spanningen

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike, noemt de zorgen terecht. “We zien een een-op-een-relatie tussen nationstate-aanvallen en geopolitieke spanningen. Daarbij kun je denken aan het infiltreren in kritieke infrastructuren of het achterhalen van diplomatieke informatie waarmee nationstate-aanvallers in staat zijn om andere landen plat te leggen. Daarnaast zijn er aanvallers die altijd op zoek zijn naar intellectueel eigendom van andere landen.”

Grote techbedrijven spelen in op de ontwikkelingen rondom geopolitieke spanningen. Zo stuurt Apple gebruikers voortaan een bericht via e-mail en iMessage als ze het slachtoffer dreigen te worden van hackaanvallen die staten uitvoeren of laten doen. Gebruikers die inderdaad een doelwit blijken te vormen voor zulke statelijke actoren, worden al bij het inloggen op appleid.apple.com gewaarschuwd met een melding.

Waarschuwing

Ter controle van zulke meldingen wordt wel geadviseerd in te loggen op appleid.apple.com. Scammers en phishers kunnen immers ook zulke berichten uitsturen. Volgens Apple gaat het om zeer gerichte aanvallen op individuen "om wie ze zijn of wat ze doen".

Microsoft doet uitgebreid onderzoek naar digitale aanvallen waarbij steun van een overheid wordt vermoed. Zo'n 58% uit Rusland, stelt Microsoft in een blogpost. En ze worden ook steeds effectiever.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.