Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland prijkt bovenaan Microsoftlijst met staatsgedreven cyberaanvallen

Van alle digitale aanvallen waarbij steun van een overheid wordt vermoed, komt 58% uit Rusland, stelt Microsoft in een blogpost. En ze worden ook steeds effectiever.
cyberaanval
© Pixabay: CC0
Pixabay: CC0

De informatie komt uit een Microsoft Digital Defense Report dat het bedrijf nu voor het tweede jaar achtereen publiceert. Bleken in de vorige editie nog 21% van de aanvallen succesvol, in deze editie slagen de aanvallers in 32% van de gevallen in hun opzet. Vooral de Verenigde Staten, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk liggen onder vuur van de Russen, stelt Microsoft.

In de lijst van Microsoft met landen die digitale aanvallen steunen, staan Noord-Korea, Iran en China op plaats 2 tot en met 4. Ook Zuid-Korea, Turkije en Vietnam maken zich schuldig aan digitale inmenging, maar de volumes die van deze landen afkomstig zijn, liggen op een veel lager niveau.

Overheden doelwit

Van dit type staatgesteunde aanvallen was 79% gericht op organisaties waarbij overheidsonderdelen met 48% het belangrijkste doelwit waren. Verder lagen ook NGO's en denktanken (31%) onder vuur. Sectoren als onderwijs (3%), intergouvernementele organisaties (3%), IT (2%) energie (1%) en media (1%) stonden beduidend minder in de belangstelling.

Een belangrijke slag sloegen de Russische aanvallers met de inbraak bij SolarWinds en vervolgens de geslaagde poging om de Orion network management software te gebruiken als vehikel om kwaadaardige software te planten in de IT-systemen van ongeveer 18.000 klanten van SolarWinds.

Volgens Microsoft corporate vice president Customer Security & Trust Tom Burt nemen de afgelopen tijd de pogingen overheden binnen te dringen sterk toe, waarbij de aanvallers op zoek zijn naar kennis en geheime informatie over overheidsstrategieën. Uit het onderzoek bleek dat de Russische aanvallers de afgelopen maanden hun pijlen in toenemende mate richten op de Oekraïne. Iraanse aanvallers nemen vooral Israël op de korrel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in