Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse ontwikkelaar boert goed: gemiddeld salaris in top 5 wereldwijd

Ontwikkelaars in Nederland verdienen goed, blijkt uit een enquête van HackerRank onder ruim 116.000 ontwikkelaars uit 162 landen. Wereldwijd staat het gemiddelde jaarsalaris van 68.194 dollar (61.736 euro) namelijk op plaats vier. Wereldwijd ligt het jaarsalaris gemiddeld op 54.491 dollar (49.330 euro).
geld

Developers in de Verenigde Staten verdienen van alle ontwikkelaars wereldwijd gemiddeld gezien het meeste. Hun jaarsalaris komt gemiddeld op maar liefst 109.167 dollar (98.828 euro) uit. Daarmee laten de andere landen ver achter zich. Australië volgt met 88.538 dollar (80.153 euro) op de tweede plaats. Verder staan - naast Nederland dus - Canada (72.771 dollar) en het Verenigd Koninkrijk (65.387 dollar) in de top vijf.

Opvallend is dat met name Europese en Noord-Amerikaanse landen bovenaan staan in de lijst. Het eerste land buiten Noord-Amerika en Europa op de ranglijst is Zuid-Afrika op plaats zeven, waar ontwikkelaars gemiddeld 45.990 dollar (41.634 euro) per jaar verdienen. Indonesië volgt op plek acht als eerste Aziatisch land, waar developers een gemiddeld jaarsalaris van 45.269 dollar (40.982 euro) krijgen.

Maar is dat salaris eerlijk?

Toch vinden lang niet alle ontwikkelaars dat ze ook eerlijk betaald krijgen in vergelijking met collega's. 35 procent van de respondenten vindt dat zijn salaris wel eerlijk is, maar 39 procent vindt dat niet. 

Volgens HackerRank heeft dat onder meer te maken met de opkomst van websites als Glassdoor en LinkedIn, waar het delen van salarissen normaal is. Door die ontwikkeling zien developers nu steeds vaker hoeveel hun collega's verdienen en kunnen dat dus vergelijken met hun eigen inkomen. 

"Dat is op veel manieren een positieve verschuiving: het geeft ontwikkelaars de middelen die ze nodig hebben om over salarissen die overeenkomen met de eerlijke marktwaarde te onderhandelen", aldus HackerRank in zijn onderzoek. "Maar het betekent ook dat ontwikkelaars het meer doorhebben als hun inkomen verschilt van dat van hun collega's."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in