Loopbaan

Carriere
Dijkstra gelauwerden

Nederlandse IT-pioniers gelauwerd met Dijkstra Fellowship

Guido van Rossum en David Chaum zijn de eerste twee die de CWI-prijs krijgen.

15 november 2019

Guido van Rossum en David Chaum zijn de eerste twee die de CWI-prijs krijgen.

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) reikt voor de eerste keer de titels 'Dijkstra Fellow' uit. De eerste twee die deze titel en bijbehorend Fellowship krijgen, zijn Guido van Rossum en David Chaum.

Guido van Rossum krijgt de prijs omdat hij 30 jaar geleden de basis legde voor de immiddels zeer populaire programmeertaal Python. Het gebruik van de taal neemt vermoedelijk de komende jaren nog verder toe doordat hij erg geschikt is in combinatie met de toepassing van kunstmatige intelligentie.

David Chaum is een Amerikaanse Nederlander die in de jaren 90 in Nederland de basis legde voor digitaal geld met zijn bedrijf Digicash en de voorloper van cryptomunten met eCash. Chaum is wiskundige en cryptologie-onderzoeker.

De prijzen worden donderdag a.s. uitgereikt door Jos Baeten, algemeen directeur van het CWI, tijdens een besloten bijeenkomst, de CWI Soirée. Beiden geven een lezing tijdens de CWI Lectures on Cryptology and Programming op donderdag en vrijdag.

De prijs en titel zijn vernoemd naar Edsger W. Dijkstra een van de meest invloedrijke wetenschappers die het CWI heeft voortgebracht.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.