Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse IT-pioniers gelauwerd met Dijkstra Fellowship

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) reikt voor de eerste keer de titels 'Dijkstra Fellow' uit. De eerste twee die deze titel en bijbehorend Fellowship krijgen, zijn Guido van Rossum en David Chaum.
Dijkstra gelauwerden

Guido van Rossum krijgt de prijs omdat hij 30 jaar geleden de basis legde voor de immiddels zeer populaire programmeertaal Python. Het gebruik van de taal neemt vermoedelijk de komende jaren nog verder toe doordat hij erg geschikt is in combinatie met de toepassing van kunstmatige intelligentie.

David Chaum is een Amerikaanse Nederlander die in de jaren 90 in Nederland de basis legde voor digitaal geld met zijn bedrijf Digicash en de voorloper van cryptomunten met eCash. Chaum is wiskundige en cryptologie-onderzoeker.

De prijzen worden donderdag a.s. uitgereikt door Jos Baeten, algemeen directeur van het CWI, tijdens een besloten bijeenkomst, de CWI Soirée. Beiden geven een lezing tijdens de CWI Lectures on Cryptology and Programming op donderdag en vrijdag.

De prijs en titel zijn vernoemd naar Edsger W. Dijkstra een van de meest invloedrijke wetenschappers die het CWI heeft voortgebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in