Innovatie & Strategie

Blockchain
blockchain

Nederlandse blockchain-startup WordProof haalt 1 miljoen op

Technologie kan betrouwbaarheid van inhoud controleren

30 juni 2020

Technologie kan betrouwbaarheid van inhoud controleren

De Nederlandse startup WordProof krijgt 1 miljoen euro van de Europese Commissie. Het bedrijf werd uit 176 deelnemers van de pan-Europese wedstrijd gekozen als winnaar van de wedstrijd ‘Blockchains for social good’. De wedstrijd was bedoeld voor projecten die maatschappelijke problemen met blockchaintechnologie oplossen.

WordProof werkt sinds 2019 aan het terugbrengen van het vertrouwen in internet, omdat het vertrouwen in internet door onder meer fraude en fakenews afneemt volgens de initiatiefnemers. “Wij bouwen aan een universeel Timestamp Ecosysteem. Een wereldwijde standaard waarmee het mogelijk wordt de betrouwbaarheid van de inhoud op internet te controleren”, aldus Sebastiaan van der Lans, oprichter van WordProof.

Eerdere subsidies

Eerder kreeg Wordproof al voor 50.000 euro aan stimuleringssubsidie van Block.one en een lening van het Innovatiefonds Noord-Holland van 275.000 euro. De Persgroep zette eerder timestamp-technologie in om artikelen te beschermen. Met de technologie kunnen consumenten en zoekmachines inhoud controleren. Inmiddels is er voor 37 procent van alle websites wereldwijd een WordProof timestamp-plugin beschikbaar.

“Wij verwachten dat zoekmachines en sociale media op een zeker moment erkenning zullen geven aan het feit dat DPG via timestamps eigenaarschap claimt van haar artikelen. Bij doorplaatsingen kan vervolgens DPG bovenaan de zoekresultaten te zien zijn en niet een ander platform dat toevallig groter is dan de lokale ‘Indebuurt’-website,” aldus Van der Lans.

Andere lopende blockchain-projecten

Blockchain wordt op diverse plekken in Nederland nog volop onderzocht. TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) maakten in januari bekend onderzoek te doen naar een internet-gebaseerd systeem dat transacties betrouwbaar en conform Europese wetgeving opslaat in een blockchain. Daarvoor heeft het initiatief, dat de naam Sovereignty4Europe heeft, 3,3 miljoen euro aan financiering ontvangen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.