Management

Procesmanagement
Agile werken

'Nederlandse bedrijven werken beter agile dan het buitenland'

Agile werken is bij veel bedrijven een strategische prioriteit, aldus KPMG.

© CC0 - Pixabay geralt
15 november 2019

Agile werken is bij veel bedrijven een strategische prioriteit, aldus KPMG.

De hoeveelheid Nederlandse bedrijven die agile werkt of wil werken op 'enterprise niveau' is twee keer zo groot als in andere landen. Dat stelt adviesbureau KPMG op basis van eigen internationaal onderzoek onder meer dan 120 organisaties.

Volgens KPMG heeft meer dan zestig procent van de ondervraagde bedrijven agile werken aangewezen als een strategische prioriteit. Tachtig procent van de organisaties is in de afgelopen drie jaar gestart met 'meer wendbaar werken' en de resterende twintig procent is daar al eerder mee begonnen. Procentueel werkt elk ondervraagd bedrijf dus in meer of mindere mate agile.

IT werkt het vaakst agile

Agile is hot, concludeert het adviesbureau daarom. Niet omdat managers of de directeur het verplichten, maar omdat werknemers er zelf mee beginnen. "Bij minder dan tien procent van de onderzochte organisaties is het proces geïnitieerd door het management", schrijft Tim de Koning van KPMG in een toelichting. Een belangrijke reden om agile te werken is het verkleinen van de 'silo's' tussen de IT-afdeling en de business-tak, stelt hij op basis van de onderzoeksresultaten. Niet geheel verrassend neemt de IT-afdeling vaak het initiatief om agile te werken. 

'Meer begeleiding is nodig'

Negentig procent van de door KPMG ondervraagde IT-teams werkt agile. Bij andere bedrijfsonderdelen is dit rond de dertig procent. Bijna alle ondervraagde organisaties vinden hun medewerkers goed genoeg voorbereid op een agile-werkwijze. De Koning pleit voor meer begeleiding om de denk- en werkwijze van werknemers én management te veranderen. 

'Nederland loopt voorop'

Die begeleiding lijkt vooral nodig in het buitenland. Nederlandse bedrijven werken volgens KPMG al relatief vaak op een (hoog) agile-niveau. Het aantal Nederlandse organisaties dat gewaardeerd wordt op 'agile enterprise niveau' is twee keer zo groot als in andere landen. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.