Loopbaan

Juridische zaken
Roemeense politie

Nederlandse aangifte leidt tot aanhouding cybercriminelen in Roemenië

Bijna duizend slachtoffers en meer dan een miljoen euro schade.

© Politie Nederland
20 maart 2023

Bijna duizend slachtoffers en meer dan een miljoen euro schade.

In samenwerking met de Roemeense politie heeft de Nederlandse politie drie verdachten aangehouden die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan digitale fraude. Bijna duizend mensen werden het slachtoffer van hun praktijken en het schadebedrag is meer dan een miljoen euro. Een vierde verdachte wordt in Roemenië verhoord.

Het gaat om twee mannen van 33 en 26 jaar uit Enschede en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Twee verdachten zijn op dinsdag 28 februari en vrijdag 3 maart aangehouden in Roemenië, een derde is op 28 februari opgepakt in Enschede. De vierde verdachte is een Roemeense vrouw. Ze opereerden deels vanuit Roemenië.

Verdacht telefoonnummer koppelen

Het (onlangs gestarte) Team Digitale Criminaliteit van de Eenheid Midden-Nederland wist een verdacht telefoonnummer uit een aangifte te koppelen aan talloze digitale fraudezaken. Dankzij samenwerking met, en de aangiftes van, verschillende grote banken in Nederland is het onderzoek verder verdiept. Bij de meeste slachtoffers ging het om phishing op onlinehandelsplaatsen.

Onderzoeksleider Jouke Posthumus noemt de zaak door het internationale karakter complex. "Door de vele aangiftes kunnen we informatie en gegevens aan elkaar koppelen en verdachten opsporen. Dankzij een goed internationaal netwerk door eerdere cyberzaken in onze eenheid én een nauwe samenwerking met de Roemeense politie is het gelukt om de verdachten aan te houden."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.