Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands klimaatsoftwarebedrijf ontvangt miljoeneninvestering

Om warmtenetten efficiënter en duurzamer in te richten ontvangt het Rotterdamse softwarebedrijf Gradyent 10 miljoen euro aan investeringen. Ook Eneco Ventures, de investeringspoot van energiebedrijf Eneco, steekt geld in de onderneming.
sustainability, duurzaamheid
© www.freeimages.co.uk
www.freeimages.co.uk

Gradyent heeft software ontwikkeld waarmee warmtebedrijven hun warmtenetten kunnen verbeteren. Ook Eneco is al enkele jaren klant. Door de toenemende aandacht voor klimaatverandering en het terugdringen van de CO2-uitstoot is er steeds meer interesse in deze technologie.

Volgens het softwarebedrijf verliezen veel warmtenetten nu nog ongeveer een kwart van hun warmte door het verwarmen en verkoelen van gebouwen. Dat zou onder meer komen omdat ze gebruik maken van verouderde software.

Digital Twin

De nieuwe software maakt een digitale kopie van het warmtesysteem, legt Gradyent uit in een verklaring. Daarmee kunnen energiebedrijven real-time monitoren en simulaties draaien. Door de software daalt het warmteverlies volgens Gradyent met 20 procent. Ook wordt de CO2-uitstoot met 10 procent verminderd en vallen de stookkosten lager uit.

IT werd lang als een schone sector beschouwd. Dat idee veranderde toen men zich rond 2008 realiseerde dat IT ongeveer evenveel energie gebruikt als de luchtvaart. IT kan volgens Anda Counotte echter ook ervoor zorgen dat andere sectoren milieuvriendelijker worden, zo schreef zij voor AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in