Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands-Franse samenwerking in kwantumtechnologie

Nederland en Frankrijk gaan samenwerken op het gebied van kwantumtechnologie. Het gaat daarbij onder meer om uitwisselingen voor studenten, het coachen van startups en de bouw van een gezamenlijke vacaturebank.
EZK-staatssecretaris Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Dat hebben Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, en de Franse staatssecretaris voor Digitalisering Cédric O vandaag bekendgemaakt in Parijs. Het gaat hierbij om de eerste langdurige samenwerking tussen Europese landen op het gebied van kwantumtechnologie.

Nederland en Frankrijk zijn tot nu toe de enige Europese landen die nationale investeringen hebben aangekondigd in kwantumtechnologie. De Franse overheid heeft in januari 1,8 miljard toegezegd en in Nederland heeft het Nationaal Groeifonds dit voorjaar 615 miljoen euro beschikbaar gemaakt.

Kwantum-ecosysteem

Demissionair staatssecretaris Keijzer: “Nederland loopt al jaren voorop, en om die positie in de wereld te behouden is het nu nodig om samen te gaan werken op Europees niveau. Dat doen we om te beginnen met Frankrijk, dat – net al wij – grote stappen zet en fors investeert. Ons doel is een Europees kwantum-ecosysteem dat onze landen banen, inkomsten en innovatie oplevert. Daar hebben we vandaag de basis voor gelegd.”

Keijzer en O tekenen een licentieovereenkomst om de komende jaren gezamenlijk de Europese kwantumsector uit te bouwen. Op wetenschappelijk gebied zullen beide landen uitwisselingen voor studenten opzetten, carrièrebeurzen voor PhD-studenten organiseren en een fonds voor postdocs instellen. Daarnaast zullen beide landen startups coachen en deze ondersteunen bij het zoeken naar investeerders.

Quantum Delta Nederland start bovendien een Quantum job board. Franse en Nederlandse bedrijven kunnen hier vacatures plaatsen op het gebied van kwantum.

Beide landen zijn van plan de samenwerking verder uit te bouwen. Ook gaan ze op zoek naar meer partners.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in