Innovatie & Strategie

Wetenschap
EZK-staatssecretaris Keijzer

Nederlands-Franse samenwerking in kwantumtechnologie

Doel is Europese kwantumsector uit te bouwen

Mona Keijzer © Rijksoverheid
1 september 2021

Doel is Europese kwantumsector uit te bouwen

Nederland en Frankrijk gaan samenwerken op het gebied van kwantumtechnologie. Het gaat daarbij onder meer om uitwisselingen voor studenten, het coachen van startups en de bouw van een gezamenlijke vacaturebank.

Dat hebben Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, en de Franse staatssecretaris voor Digitalisering Cédric O vandaag bekendgemaakt in Parijs. Het gaat hierbij om de eerste langdurige samenwerking tussen Europese landen op het gebied van kwantumtechnologie.

Nederland en Frankrijk zijn tot nu toe de enige Europese landen die nationale investeringen hebben aangekondigd in kwantumtechnologie. De Franse overheid heeft in januari 1,8 miljard toegezegd en in Nederland heeft het Nationaal Groeifonds dit voorjaar 615 miljoen euro beschikbaar gemaakt.

Kwantum-ecosysteem

Demissionair staatssecretaris Keijzer: “Nederland loopt al jaren voorop, en om die positie in de wereld te behouden is het nu nodig om samen te gaan werken op Europees niveau. Dat doen we om te beginnen met Frankrijk, dat – net al wij – grote stappen zet en fors investeert. Ons doel is een Europees kwantum-ecosysteem dat onze landen banen, inkomsten en innovatie oplevert. Daar hebben we vandaag de basis voor gelegd.”

Keijzer en O tekenen een licentieovereenkomst om de komende jaren gezamenlijk de Europese kwantumsector uit te bouwen. Op wetenschappelijk gebied zullen beide landen uitwisselingen voor studenten opzetten, carrièrebeurzen voor PhD-studenten organiseren en een fonds voor postdocs instellen. Daarnaast zullen beide landen startups coachen en deze ondersteunen bij het zoeken naar investeerders.

Quantum Delta Nederland start bovendien een Quantum job board. Franse en Nederlandse bedrijven kunnen hier vacatures plaatsen op het gebied van kwantum.

Beide landen zijn van plan de samenwerking verder uit te bouwen. Ook gaan ze op zoek naar meer partners.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.