Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander wil nieuwe wet betaalgegevens niet

Het sentiment ten aanzien van PSD2, waarmee banken betaalgegevens kunnen delen met financieel dienstverleners, is niet gunstig.
Geldautomaat
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. Met de PSD2 kunnen financieel dienstverleners toegang krijgen over de betaaldata van bankklanten, mits zij daar toegang toe geven.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een negatief of zelfs zeer negatief gevoel bij de nieuwe richtlijn. Slechts 12 procent ziet er wel de voordelen van in. Consumenten kunnen met de mogelijkheden die PSD2 biedt bijvoorbeeld een financieel dienstverlener inschakelen die al hun transacties bij verschillende banken in een overzichtelijke app presenteert.

PSD2 nog erg onbekend

De onderzoekers van de ING Digitale Monitor constateren wel dat maar liefst 82 procent van de Nederlanders nog niet bekend is met de PSD2-richtlijn. Na wat uitleg denkt 46 procent er toch wel gebruik van te maken. Vooral in de leeftijdscategorie tussen 18 en 34 jaar is 64 procent positief.

“Doordat mensen niet weten wat PSD2 is, maken ze zich zorgen om hun privacy en de veiligheid van hun betaalgegevens. Als men echter weet wat de nieuwe wet inhoudt, zien ze ook de voordelen ervan in,“ zegt Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren bij ING. “Het is daarbij belangrijk om te weten dat andere bedrijven alleen toegang krijgen tot je betaalgegevens als je daar zelf expliciet toestemming voor hebt gegeven. Geef je geen toestemming, dan verandert er niets.”

De eigen bank is voor de helft (49%) van de Nederlanders de meest favoriete partij om toegang te geven tot zijn betaalrekeningen voor nieuwe betaaldiensten, gevolgd door andere banken (36%). Webshops (26%) en grote technologische bedrijven (22%) zijn het minst favoriet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in