Beheer

Apps
corona-app

Nederlander vertrouwt dataverzameling voor Corona-app niet

Vrees voor misbruik locatiegegevens

24 juni 2020

Vrees voor misbruik locatiegegevens

De overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt dat de data die over hen worden bijgehouden in verband met Covid-19, gebruikt zullen worden voor zaken die niets met het virus te maken hebben. Daardoor zijn ze niet erg happig om een eventuele tracking app te gaan gebruiken.  

Dat blijkt uit onderzoek onder 12.000 consumenten wereldwijd, waaronder 2.006 in Nederland. Het onderzoek The Cost of Privacy: de staat van de digitale identiteit in 2020, werd gedaan in opdracht van beveiliger Okta om vast te stellen hoe individuen aankijken tegen het bijhouden van hun gegevens, met name bij de bestrijding van Covid-19.

Duidelijk is dat Nederlanders zich er niet prettig bij voelen dat hun gegevens verzameld worden. 88 procent maakt zich zorgen dat die gegevens voor geheel andere zaken gebruikt zullen worden dan de bestrijding van Covid-19. Daarbij ergeren ze zich vooral aan een eventueel gebruik van die data voor het personaliseren van advertenties.

Beter bewust van data tracking

Door de activiteiten rondom de tracking app voor Covid-19 zijn wel veel meer Nederlanders zich ervan bewust dat er gegevens verzameld worden over hun online activiteiten. Terwijl slechts 53,9 procent denkt dat adverteerders hun browsegeschiedenis verzamelen, is een derde zich sinds de uitbraak van Covid-19 meer bewust van data tracking.

Dat hun gegevens worden verzameld om vast te stellen waar het virus zich verspreidt, vindt een ruime helft prima. Bijna 60 procent is er bovendien van overtuigd dat het bijhouden van deze gegevens effectief zal zijn om het virus in te dammen. Dat betekent echter niet dat ze de tracking app zullen gebruiken. Een meerderheid wil geen persoonlijke gegevens opgeven ter bestrijding van het coronavirus. Slechts 45 procent zegt zich er prettig bij te voelen hiervoor locatiegegevens te verstrekken. Dit is het laagste percentage in vergelijking met alle andere onderzochte landen: het Verenigd Koninkrijk (60%), Duitsland (47%), de VS (48%) en Australië (49%).

 

4
Reacties
Peter Selie 25 juni 2020 16:41

@JAN SMIT Wat is er ontkracht dan? Het VERZENDEN van de data staat in de API standaard uit. (voor verzenden van de ID's heb je een APP nodig) MAAR het VERZAMELEN van bluetooth ID's gaat op je toestel gewoon beginnen zodra je bluetooth en locatie aan hebt staan! Controleer het maar op je toestel! Dan zal je zien dat er al data in staat!

Jan smit 25 juni 2020 11:15

Ga weg Peter Selie. Dat is al lang en breed ontkracht. Android en iPhone zijn alleen klaargemaakt voor een eventueel gebruik van de app. Dataverzending staat daarvoor nog uit!
Informeer je beter voordat je dergelijke onzin roept

Peter Selie 24 juni 2020 14:52

Controleer je instellingen in Android! Als je locatie en bluetooth aanstaan dan verzameld Google NU AL gegevens! De Covid-19 API is NU al actief! Instellingen >> Google >> Blootstellingsmeldingen voor COVID-19.
Ze verzamelen nu al, maar pas als je de APP van de overheid hebt kan je de gegevens ook pas versturen (zeggen ze)

Erwin1 24 juni 2020 12:20

En al die mensen hebben er geen bezwaar tegen dat Apple, Google, Facebook, Whatsapp en al die andere apps die ze gebruiken al precies hetzelfde doen ? Van de ' Corona-App' wordt ten minste vooraf gesteld dat de locatiedata niet voor andere doeleinden gebruikt zal gaan worden. Van al die andere apps heb je feitelijk helemaal niks meer te zeggen wat er allemaal met je data gebeurt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.