Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander vertrouwt dataverzameling voor Corona-app niet

De overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt dat de data die over hen worden bijgehouden in verband met Covid-19, gebruikt zullen worden voor zaken die niets met het virus te maken hebben. Daardoor zijn ze niet erg happig om een eventuele tracking app te gaan gebruiken.
corona-app
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Dat blijkt uit onderzoek onder 12.000 consumenten wereldwijd, waaronder 2.006 in Nederland. Het onderzoek The Cost of Privacy: de staat van de digitale identiteit in 2020, werd gedaan in opdracht van beveiliger Okta om vast te stellen hoe individuen aankijken tegen het bijhouden van hun gegevens, met name bij de bestrijding van Covid-19.

Duidelijk is dat Nederlanders zich er niet prettig bij voelen dat hun gegevens verzameld worden. 88 procent maakt zich zorgen dat die gegevens voor geheel andere zaken gebruikt zullen worden dan de bestrijding van Covid-19. Daarbij ergeren ze zich vooral aan een eventueel gebruik van die data voor het personaliseren van advertenties.

Beter bewust van data tracking

Door de activiteiten rondom de tracking app voor Covid-19 zijn wel veel meer Nederlanders zich ervan bewust dat er gegevens verzameld worden over hun online activiteiten. Terwijl slechts 53,9 procent denkt dat adverteerders hun browsegeschiedenis verzamelen, is een derde zich sinds de uitbraak van Covid-19 meer bewust van data tracking.

Dat hun gegevens worden verzameld om vast te stellen waar het virus zich verspreidt, vindt een ruime helft prima. Bijna 60 procent is er bovendien van overtuigd dat het bijhouden van deze gegevens effectief zal zijn om het virus in te dammen. Dat betekent echter niet dat ze de tracking app zullen gebruiken. Een meerderheid wil geen persoonlijke gegevens opgeven ter bestrijding van het coronavirus. Slechts 45 procent zegt zich er prettig bij te voelen hiervoor locatiegegevens te verstrekken. Dit is het laagste percentage in vergelijking met alle andere onderzochte landen: het Verenigd Koninkrijk (60%), Duitsland (47%), de VS (48%) en Australië (49%).

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in