Loopbaan

Personal Tech
mobiele generatie

Nederlander 17 uur per dag aan scherm gekluisterd

Alleen de Italianen kijken langer naar scherm

23 september 2020

Alleen de Italianen kijken langer naar scherm

Nederlanders zullen zeker 45 jaar van hun leven al starend naar beeldschermen doorbrengen. 17 uur per dag besteden ze inmiddels aan onder meer telefoons, laptops, televisies en e-readers.

Dat blijkt uit onderzoek van OnePoll in opdracht van de internationale opticienketen Vision Direct onder – onder meer – 2.000 Nederlanders. Die blijken ruim 6.180 uur per jaar door te brengen turend op de schermen van diverse apparaten, ofwel 17 uur per dag. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van een volwassene van 64 jaar, betekent dat dat 45 jaar van een gemiddeld leven kijkend op een scherm wordt doorgebracht.

Alleen de Italianen brengen nog meer tijd door met het kijken naar schermen: 47 jaar van hun leven.

Gemiddeld kijkt een volwassene binnen 20 minuten na het wakker worden op een scherm – meestal dat van zijn telefoon. Een op de vijf doet dit zelfs binnen 5 minuten.

Angstig

Nederlandse volwassenen kijken het meest naar laptops of computerschermen, gevolgd door hun telefoons, TV's en tablets. Meer dan drieënhalf uur per dag wordt besteed aan het kijken naar tv-schermen, vier uur aan staren naar laptops, en drie uur en 26 minuten naar telefoons.

De meeste respondenten zijn er van overtuigd dat minder dan de helft van de tijd dat ze op een scherm kijken ‘productief’ is. Vijftien procent van hen is zo dol op zijn telefoon dat zij zich angstig voelen als die te lang uit zicht is.

Benjamin Dumaine, opticien en directeur bij Vision Direct wijst er wel op dat het belangrijk is “te weten waar te veel schermtijd toe kan leiden wat betreft de gezondheid van je ogen, en om dit binnen de perken te houden." Zo zegt meer dan de helft van de volwassenen dat hun ogen gespannen aanvoelen na te veel naar schermen te hebben gekeken. En toch vergeet een op de vijf om hun ogen elk uur te laten rusten - terwijl zeven procent nooit een pauze neemt.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
henkp 23 september 2020 13:23

Nee, dit is zeker niet geloofwaardig (zie reactie Peter19). Zo komt fake nieuws in de wereld!

Peter19 23 september 2020 11:26

Natuurlijk kijken we veel naar beeldschermen, maar17 uur? Dus dan blijft er maar 7 uur per dag over om, ik zeg maar wat, te slapen en het gras te maaien. Niet geloofwaardig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.