Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander 17 uur per dag aan scherm gekluisterd

Nederlanders zullen zeker 45 jaar van hun leven al starend naar beeldschermen doorbrengen. 17 uur per dag besteden ze inmiddels aan onder meer telefoons, laptops, televisies en e-readers.
mobiele generatie

Dat blijkt uit onderzoek van OnePoll in opdracht van de internationale opticienketen Vision Direct onder – onder meer – 2.000 Nederlanders. Die blijken ruim 6.180 uur per jaar door te brengen turend op de schermen van diverse apparaten, ofwel 17 uur per dag. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van een volwassene van 64 jaar, betekent dat dat 45 jaar van een gemiddeld leven kijkend op een scherm wordt doorgebracht.

Alleen de Italianen brengen nog meer tijd door met het kijken naar schermen: 47 jaar van hun leven.

Gemiddeld kijkt een volwassene binnen 20 minuten na het wakker worden op een scherm – meestal dat van zijn telefoon. Een op de vijf doet dit zelfs binnen 5 minuten.

Angstig

Nederlandse volwassenen kijken het meest naar laptops of computerschermen, gevolgd door hun telefoons, TV's en tablets. Meer dan drieënhalf uur per dag wordt besteed aan het kijken naar tv-schermen, vier uur aan staren naar laptops, en drie uur en 26 minuten naar telefoons.

De meeste respondenten zijn er van overtuigd dat minder dan de helft van de tijd dat ze op een scherm kijken ‘productief’ is. Vijftien procent van hen is zo dol op zijn telefoon dat zij zich angstig voelen als die te lang uit zicht is.

Benjamin Dumaine, opticien en directeur bij Vision Direct wijst er wel op dat het belangrijk is “te weten waar te veel schermtijd toe kan leiden wat betreft de gezondheid van je ogen, en om dit binnen de perken te houden." Zo zegt meer dan de helft van de volwassenen dat hun ogen gespannen aanvoelen na te veel naar schermen te hebben gekeken. En toch vergeet een op de vijf om hun ogen elk uur te laten rusten - terwijl zeven procent nooit een pauze neemt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in