Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland zoekt meer grip op ontwikkeling 6G

Nederland probeert een belangrijke rol te krijgen in de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken, ofwel 6G. TNO is trekker in de opzet van een consortium van publieke en private partijen genaamd Future Networks Services (FNS), waar geïnteresseerden zich tot begin 2023 bij kunnen aansluiten.
5G-zendmast
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Als 5G-netwerken nog niet eens ten volle worden benut, lijkt de volgende generatie mobiele netwerken nog heel ver weg. Maar de ontwikkeling van 6G is al op verschillende plekken in gang gezet. Bij de ontwikkeling van 5G hebben Chinese bedrijven het initiatief naar zich toe getrokken, met de problemen rond Huawei als gevolg. De Europese Commissie wil dat niet nog eens laten gebeuren met 6G en verschillende partijen in Nederland willen daarbij een belangrijke vinger in de pap hebben. Deze ontwikkeling moet onder meer gefinancierd worden via een derde aanvraagronde van het Nationaal Groeifonds, die begin 2023 sluit.

De kern van het nieuwe consortium FNS ligt bij TNO, de TU Delft en de TU/e waar al veel kennis over mobiele netwerken aanwezig is. Het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) en de Topsector ICT onderschrijven de noodzaak om een leidende positie bij de 6G-ontwikkeling te nemen. Inmiddels hebben zich volgens TNO al ongeveer dertig telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen aangesloten. Maar TNO vraagt nu ook nadrukkelijk andere geïnteresseerde organisaties zich te melden.

Vier programmalijnen

De plannen van het consortium spitsen zich toe op vier programmalijnen: de ontwikkeling van intelligente componenten, van intelligente netwerken, van toonaangevende toepassingen en een versterking van het ecosysteem. Naast de ontwikkeling van hard- en software voor het inrichten van de nieuwe generatie netwerken is het dus van belang ook al na te denken over - en te experimenteren met - nieuwe toepassingen voor onder andere slimme energienetwerken (smart grids), autonome voertuigen en industriële robots voor productie en logistiek. Maar gedurende het project, dat loopt van 2023 tot 2028, is er ruimte voor het toevoegen van nieuwe toepassingsdomeinen.

Verder vindt het consortium het van belang dat er meer dan nu samenwerking ontstaat in Nederland tussen organisaties die bezig zijn op dit vlak. Zo wil het consortium een nationale testbedinfrastructuur ontwikkelen, de ontwikkeling van startups en scale-ups stimuleren en ze ondersteunen en meer talent aantrekken met behulp van een specifieke 'Human Capital'-agenda. Daarnaast zoekt het consortium internationaal aansluiting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in