Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland vraagt Microsoft om gegevens van meer gebruikers

Microsoft is in de eerste helft van 2021 door Nederlandse autoriteiten vaker gevraagd om gegevens van gebruikers en accounts dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat wordt duidelijk uit de terugkerende Law Enforcement Requests rapportage van Microsoft.
Microsoft

Microsoft ontving van de Nederlandse opsporingsdiensten 264 dataverzoeken waarbij gegevens van 351 accounts en gebruikers werden opgevraagd. In de eerste helft van 2020 werd er nog data opgevraagd van zo'n 277 accounts. Het aantal dataverzoeken om aan de gegevens te komen lag toen wel iets hoger: op 279 keer.

In de eerste helft van 2021 werd in zo’n 57% van de gevallen werd de data aan de Nederlandse autorioteiten overhandigd. Wereldwijd werd Microsoft in de eerste helft van 2021 zo’n 28.000 keer om data gevraagd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 25.000 keer in de tweede helft van 2020.

Bij een verzoek kan het gaan om registratie- en transactiegegevens, zoals IP-adressen, locatiegegevens, namen en e-mailadressen. Microsoft kan onder meer e-mails, foto's of documenten die bij het bedrijf zijn opgeslagen leveren. Deze data worden bij een gerechtelijk bevel verstrekt.

Verzoeken soms geweigerd

Verzoeken van overheden kunnen door Microsoft worden geweigerd worden. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het verzoek ongeldig is omdat het niet op de juiste wijze is ingediend. Bijna 28% van de Nederlandse dataverzoeken werd geweigerd, bij 16% werd geen data gevonden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in