Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland voorbijgesneld met octrooien voor nieuwe technologie

Nederland levert een belangrijke bijdrage aan technologieën voor de vierde industriële revolutie, maar de groei is de laatste jaren vertraagd. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Octrooibureau. Met 10,2 procent groeide Nederland minder hard dan veel andere Europese landen. Daarnaast loopt Europa flink achter op de VS, China en Zuid-Korea.
Internet of Things, IoT
© Pixabay License/CC0
Pixabay License/CC0

Met de vierde industriële revolutie worden onder meer ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D-printen, virtual reality en Internet of Things samengevat. De Nederland octrooiaanvragen groeiden sinds 2010 gemiddeld 10,2 procent tot 2018. Maar in de afgelopen jaren is Nederland achter gaan lopen op de mondiale en Europese groei, die 20 procent en 15,5 procent gemiddeld bedragen.

Toch is Nederland nog altijd verantwoordelijk voor 1,5 procent van alle octrooiaanvragen binnen de vierde industriële revolutie, boven grote landen als Spanje en Italië. Wereldwijd staat Nederland zelfs op de twaalfde plek, achter de VS, China, Japan en Duitsland. Nederland heeft de op drie na hoogste innovatiedichtheid voor nieuwe technologie binnen Europa, en is goed voor bijna 8 procent. van alle Europese octrooien op dit gebied.

Specialisaties Nederland

Volgens het Europees octrooibureau specialiseert Nederland zich met name in 3D-systemen, slimme gezondheidstoepassingen en slimme landbouw. Een interessante illustratie daarvan is de casestudie over landbouwvernieuwer Lely en datagedreven melkveehouderijtechnologie.

De top 20 aanvragers in de periode 2010 - 2018 waren goed voor een derde van alle octrooien binnen de vierde industriële revolutie.  De lijst wordt aangevoerd door de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung en LG en bevat ook zes Amerikaanse bedrijven, vijf Europese bedrijven en 5 Japanse bedrijven. Een vergelijking met de rangschikking voor de periode 2000 - 2009 toont aan dat de Europese en Japanse topkandidaten sinds 2010 terrein hebben verloren aan hun Amerikaanse, Zuid-Koreaanse en Chinese tegenhangers.

Europa verlies terrein

Uit het rapport wordt duidelijk dat China en Zuid-Korea een sterke groei kennen. De Verenigde Staten zijn wereldleider en Europa verliest in het algemeen terrein. Wat verder opvalt, is dat Eindhoven Europa’s meest toonaangevende innovatiecluster voor nieuwe technologieën is, nog vóór Londen, München, Stockholm en Parijs. Philips levert de grootste Nederlandse bijdrage. TNO behoort tot de top 10 van onderzoeksinstituten en universiteiten wereldwijd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in