Development

Software-ontwikkeling
Low code-ontwikkelaars

'Nederland telt 1,8 miljoen potentiële low-codeontwikkelaars'

46% Nederlandse werknemers wil softwareapplicaties ontwikkelen. 

© Shutterstock BAZA Production
31 maart 2021

46% Nederlandse werknemers wil softwareapplicaties ontwikkelen. 

Onder de 4,5 miljoen fulltime werknemers in Nederland zitten 1,8 miljoen potentiële low-codeontwikkelaars. Bovendien zouden veel werknemers wel softwareapplicaties willen ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van Reputation Leaders in opdracht van low-codeaanbieder Mendix onder 250 werknemers tussen de 18 en 64 jaar. Een groot deel van hen was voor het onderzoek echter niet bekend met low code.

Nederland kent al jaren een tekort aan IT'ers, zo ook aan softwareontwikkelaars. Zo'n 30% van de werknemers die een app willen ontwikkelen, gaat nu naar de IT-afdeling. In 37% van de gevallen wordt een nieuwe app ook daadwerkelijk door de IT-afdeling ontwikkeld. Bij 40% werkt de IT-afdeling daarvoor samen met relevante collega's.

Een relatief groot deel van de ondervraagden geeft echter aan dat ze een app ook wel zelf willen ontwikkelen. Een kwart van de ondervraagde Nederlandse werknemers zegt dat ze zelf met de ontwikkeling van een app aan de slag zouden gaan, als ze hier persoonlijke training voor krijgen. 35% van de ondervraagden wil bovendien graag met het IT-team samen uitdagingen aanpakken en 33% denkt dat de implementatie van digitale initiatieven succesvoller zijn als er met het IT-team wordt samengewerkt.

“Er is een grote noodzaak mensen in staat te stellen slimmer en effectiever te werken met tools die ideeën kunnen omzetten naar digitale oplossingen”, zegt Hans de Visser, vice president product management bij Mendix. ”Hierbij wordt te vaak gekeken naar werknemers van de IT-afdeling, maar er is een enorm onbenut potentieel onder medewerkers die hieraan een zeer waardevolle bijdrage kunnen leveren." 

Merendeel leert niet actief bij

Binnen bedrijven bevinden zich volgens het onderzoek namelijk veel mensen die hun digitale vaardigheden willen vergroten. Maar liefst 77% van de werknemers zegt nieuwe digitale vaardigheden te ontwikkelen. 57% zegt met die nieuwe kennis te willen bijdragen aan de digitalisering van de organisatie. 46% wil met de nieuw aangeleerde vaardigheden een applicatie ontwikkelen die een specifiek probleem of uitdaging in het werk oplost. 

Eén van de mogelijkheden is om met low code aan de slag te gaan om applicaties te maken. 54% van de ondervraagden had hier voor het onderzoek echter nog nooit van gehoord. Maar na uitleg geeft de helft aan voordelen te zien in het werken met de technologie. 31% kende de technologie voor het onderzoek al wel, maar wist nog niet precies hoe ze werkte. 1% gebruikte low code al wel in het werk. 

Volgens het onderzoek is het merendeel van de werknemers echter nog niet actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe digitale vaardigheden. Slechts 6% van de ondervraagden is dat wel. De mensen die nog niet actief nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zijn vaak tevreden over hun huidige vaardigheidsniveau (35%) of hebben last van tijdgebrek (21%). 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Leon 02 april 2021 11:28

'low code' of 'rapid application frameworks', zijn daar wel succesverhalen van? volgens mij kortstondig. Uiteindelijk loopt een project tegen de beperkingen aan van het framework, dan gaat er 'gescript' worden. Vervolgens zit je applicatie vuistdiep vast in een pakket, waar het 1 na de andere script aan wordt toegevoegd en de boel steeds trager wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.