Innovatie & Strategie

Personal Tech
Computer

Nederland staat wereldwijd op zesde plek met digitale levenskwaliteit

Nederland onderscheidt zich met internetkwaliteit en -veiligheid.

23 juli 2020

Nederland onderscheidt zich met internetkwaliteit en -veiligheid.

Nederland staat wereldwijd op de zesde plek als het gaat om digitale levenskwaliteit. Ons land onderscheidt zich op het gebied van internetkwaliteit- en veiligheid. Maar als het gaat om de betaalbaarheid van het internet en digitale overheidsdiensten, kan Nederland nog flink verbeteren. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital Quality of Life (DQL)-onderzoek van VPN-provider Surfshark in samenwerking met lokale partijen, zoals het Nederlandse VPNdiensten.nl.

Nederland is dit jaar flink geklommen op de lijst in het DQL-onderzoek, vertelt Abel Baas van VPNdiensten.nl. Vorig jaar stonden we namelijk nog op de twaalfde positie. "De derde positie voor de internetkwaliteit en een notering op plek zeven voor e-security laten in ieder geval zien dat Nederland digitaal er momenteel goed voor staat." 

Digitale overheid moet beter

Het internet in Nederland is echter vooral ook relatief prijzig, blijkt uit het onderzoek. Op dit gebied staan we wereldwijd op de 23e plaats. "Nederlanders moeten gemiddeld vijftig minuten werken voor het goedkoopste internetabonnement, terwijl mensen uit Canada hier slechts zeven minuten arbeid aan kwijt zijn. En voor mobiel internet moet de Nederlandse consument vijf keer zo lang werken als bijvoorbeeld de gemiddelde Deen", aldus Baas. Nederland scoort op dit punt echter wel beter dan onze buurlanden: Duitsland staat qua betaalbaarheid op plaats 24 en België op plek 49. 

Daarnaast doet Nederland het niet echt goed als het gaat om digitale overheidsdiensten. IT-projecten bij onze overheid staan bekend als digitale hoofdpijndossiers. Daarnaast biedt de overheid te weinig zekerheid aan bedrijven en burgers als het gaat om IT-security en dataprivacy. "De politiek lijkt nog te weinig te beseffen dat haar ICT-projecten heel het land raken. Neem bijvoorbeeld de corona-app of de ‘Sleepwet’ van enkele jaren terug: veel van deze plannen lijken niet doordacht." 

Nederland neemt met haar digitale overheidsdiensten dan ook slechts de zestiende positie in bij het onderzoek. "Hier kunnen we dus nog een enorme, noodzakelijke inhaalslag maken."

Zij staan aan kop

Hoewel Nederland het met zijn zesde positie op de algehele lijst het dus best goed doet, is er altijd baas boven baas. Dit jaar is Denemarken lijstaanvoerder, gevolgd door Zweden en Canada. 

Overigens doet Europa het als continent wereldwijd het beste: zeven van de landen uit de top tien zijn Europees. Naast Denemarken, Zweden en Nederland staan namelijk ook Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Polen in de top 10.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.