Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland scoort hoog met innovatie

Het Europees Octrooibureau heeft in 2018 een groeiend aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven binnen gekregen. In 2018 steeg het aantal Nederlandse aanvragen voor een octrooi met 1,4%. Met een totaalaantal octrooiaanvragen van 7.140 neemt Nederland de vierde plaats in van alle 38 Europees Octrooibureau, wereldwijd is dit aantal goed voor een achtste plek.
robots lopende band fabriekshal
© Shutterstock
Shutterstock

Nederland is niet het enige land waarin de innovatie toeneemt: van alle lidstaten ontving het EOB in totaal 174.317 octrooiaanvragen in2018, wat een groei vertegenwoordigt van 4,6%. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Octrooibureau (EOB/EPO).

Vooral tech in top 10

Niet geheel verrassend is de grote rol die electronica- en technologiefabrikanten spelen in deze groei. Zo bestaat in de top 10 van grootste octrooiaanvragers uit Nederland voor een zeer groot deel uit technologiefabrikanten, zoals Philips, NXP en ASML. Philips voert de Nederlandse lijst aan, met een totaalaantal van 1.617 octrooiaanvragen. Hierna volgt Philips Lighting, met een totaal van 573 aanvragen.

De Nederlandse notering in de top 30 van de wereld is zeer goed te noemen als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Deze som wordt vaak gebruikt om de innovatiekracht van een land te berekenen. In Europa neemt Nederland met 416 aanvragen per miljoen inwoners de tweede plaats in na Zwitserland en staat het net boven Denemarken. Wereldwijd vormen deze landen ook de top drie, en is er pas op plaats negen ruimte voor een niet-Europees land; Japan.

Noord-Brabant meest innovatief

Als het gaat om de innovatie per provincie, dan doet Noord-Brabant het zoals verwacht erg goed. Gesteund door de aanwezigheid van Philips als koploper in de landelijke lijst, is de provincie zelfs goed voor de helft van alle Nederlandse octrooiaanvragen bij het EOB. Zuid-Holland (11,3%) en Limburg (12,6%) maken de top drie van Nederlandse provincies compleet.
Siemens stootte Huawei van de troon als het gaat om het totaal aantal octrooiaanvragen bij het EOB, met een totaal van 2.493. Philips neemt hier de zesde positie in.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in