Innovatie & Strategie

Branche
robots fabriekshal

Nederland scoort hoog met innovatie

Aantal octrooiaanvragen uit Nederland neemt toe, met Philips als grootste. Siemens stoot Huawei van de troon op Europese schaal.

© Shutterstock
13 maart 2019

Aantal octrooiaanvragen uit Nederland neemt toe, met Philips als grootste. Siemens stoot Huawei van de troon op Europese schaal.

Het Europees Octrooibureau heeft in 2018 een groeiend aantal octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven binnen gekregen. In 2018 steeg het aantal Nederlandse aanvragen voor een octrooi met 1,4%. Met een totaalaantal octrooiaanvragen van 7.140 neemt Nederland de vierde plaats in van alle 38 Europees Octrooibureau, wereldwijd is dit aantal goed voor een achtste plek.

Nederland is niet het enige land waarin de innovatie toeneemt: van alle lidstaten ontving het EOB in totaal 174.317 octrooiaanvragen in2018, wat een groei vertegenwoordigt van 4,6%. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Octrooibureau (EOB/EPO).

Vooral tech in top 10

Niet geheel verrassend is de grote rol die electronica- en technologiefabrikanten spelen in deze groei. Zo bestaat in de top 10 van grootste octrooiaanvragers uit Nederland voor een zeer groot deel uit technologiefabrikanten, zoals Philips, NXP en ASML. Philips voert de Nederlandse lijst aan, met een totaalaantal van 1.617 octrooiaanvragen. Hierna volgt Philips Lighting, met een totaal van 573 aanvragen.

De Nederlandse notering in de top 30 van de wereld is zeer goed te noemen als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Deze som wordt vaak gebruikt om de innovatiekracht van een land te berekenen. In Europa neemt Nederland met 416 aanvragen per miljoen inwoners de tweede plaats in na Zwitserland en staat het net boven Denemarken. Wereldwijd vormen deze landen ook de top drie, en is er pas op plaats negen ruimte voor een niet-Europees land; Japan.

Noord-Brabant meest innovatief

Als het gaat om de innovatie per provincie, dan doet Noord-Brabant het zoals verwacht erg goed. Gesteund door de aanwezigheid van Philips als koploper in de landelijke lijst, is de provincie zelfs goed voor de helft van alle Nederlandse octrooiaanvragen bij het EOB. Zuid-Holland (11,3%) en Limburg (12,6%) maken de top drie van Nederlandse provincies compleet.
Siemens stootte Huawei van de troon als het gaat om het totaal aantal octrooiaanvragen bij het EOB, met een totaal van 2.493. Philips neemt hier de zesde positie in.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.