Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland nog niet klaar voor online huisarts’

Dat meldt CareToGo, dat sinds oktober de mogelijkheid biedt om via Skype een afspraak te hebben met een huisarts. Uit onderzoek blijkt dat bij traditionele huisartsenpraktijken in meer dan de helft van de consulten geen fysiek contact tussen de patiënt en de arts nodig. Beeld en geluid zouden in die gevallen voldoende moeten zijn voor een patiënt om de klacht over te brengen en voor de arts om deze te beoordelen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de praktijk blijkt echter dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van oplossingen die contact op afstand mogelijk maken.

Kwaliteit wettelijk afgedekt

“Met onze oplossing kunnen patiënten de afspraak zelf plannen, en hoeven zij er geen vrij voor te nemen. Bovendien kost het minder dan de kapper, maar toch maken maar weinig mensen gebruik van deze mogelijkheid”, vertelt een woordvoerder van CareToGo. Volgens hem komt dat deels omdat Nederlanders twijfelen aan de betrouwbaarheid. “Dat is begrijpelijk, want onbekend maakt onbemind en je komt natuurlijk van alles tegen op internet. In Nederland is de kwaliteit van zorgverleners echter goed en wettelijk afgedekt. Huisartsen, ook die van CareToGo, hebben een zogenaamde BIG-registratie en een AGB-code nodig die aantonen dat ze deskundig en ervaren zijn. Betrouwbaarheid is dus geborgd.”

Een ander probleem waar het bedrijf tegenaan loopt is dat patiënten gewoonweg niet weten dat deze mogelijkheid bestaat. “Nederlanders weten niet anders dan dat ze met gezondheidsklachten naar een huisarts moeten. Andere oplossingen komen niet in hen op, omdat zij het bestaan ervan niet kennen. De uitdaging ligt hem dus in het veranderen van de mindset”, vertelt de woordvoerder van CareToGo.

Lange adem nodig

CareToGo heeft sinds vorig jaar op het Centraal Station in Den Haag ook een inloopkliniek voor huisartsenzorg geopend. Vanuit de branche werd daar volgens het bedrijf in eerste instantie terughoudend op gereageerd. “Wij denken vanuit de patiënt en zijn er van overtuigd dat er een markt is voor online, betrouwbaar en snel medisch advies. De drempel is laag en de waardering van klanten is erg hoog. Dat sterkt ons in de overtuiging door te gaan, maar we hebben blijkbaar een lange adem nodig.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in