Beheer

Netwerken

‘Nederland nog niet klaar voor online huisarts’

12 maart 2015
Nog maar weinig Nederlanders maken gebruik van online mogelijkheden om in contact te treden met hun huisarts. Twijfels over betrouwbaarheid en onbekendheid met de mogelijkheden zijn de belangrijkste redenen.

Dat meldt  CareToGo, dat sinds oktober de mogelijkheid biedt om via Skype een afspraak te hebben met een huisarts. Uit onderzoek blijkt dat bij traditionele huisartsenpraktijken in meer dan de helft van de consulten geen fysiek contact tussen de patiënt en de arts nodig. Beeld en geluid zouden in die gevallen voldoende moeten zijn voor een patiënt om de klacht over te brengen en voor de arts om deze te beoordelen. In de praktijk blijkt echter dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van oplossingen die contact op afstand mogelijk maken.

Kwaliteit wettelijk afgedekt

“Met onze oplossing kunnen patiënten de afspraak zelf plannen, en hoeven zij er geen vrij voor te nemen. Bovendien kost het minder dan de kapper, maar toch maken maar weinig mensen gebruik van deze mogelijkheid”, vertelt een woordvoerder van CareToGo. Volgens hem komt dat deels omdat Nederlanders twijfelen aan de betrouwbaarheid. “Dat is begrijpelijk, want onbekend maakt onbemind en je komt natuurlijk van alles tegen op internet. In Nederland is de kwaliteit van zorgverleners echter goed en wettelijk afgedekt. Huisartsen, ook die van CareToGo, hebben een zogenaamde BIG-registratie en een AGB-code nodig die aantonen dat ze deskundig en ervaren zijn. Betrouwbaarheid is dus geborgd.”

Een ander probleem waar het bedrijf tegenaan loopt is dat patiënten gewoonweg niet weten dat deze mogelijkheid bestaat. “Nederlanders weten niet anders dan dat ze met gezondheidsklachten naar een huisarts moeten. Andere oplossingen komen niet in hen op, omdat zij het bestaan ervan niet kennen. De uitdaging ligt hem dus in het veranderen van de mindset”, vertelt de woordvoerder van CareToGo.

Lange adem nodig

CareToGo heeft sinds vorig jaar op het Centraal Station in Den Haag ook een inloopkliniek voor huisartsenzorg geopend. Vanuit de branche werd daar volgens het bedrijf in eerste instantie terughoudend op gereageerd. “Wij denken vanuit de patiënt en zijn er van overtuigd dat er een markt is voor online, betrouwbaar en snel medisch advies. De drempel is laag en de waardering van klanten is erg hoog. Dat sterkt ons in de overtuiging door te gaan, maar we hebben blijkbaar een lange adem nodig.”


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.