Innovatie & Strategie

Security
Aalbersberg, NCTV

Nederland moet beter voorbereiden op cyberaanvallen, aldus NCTV

Digitale en fysieke wereld zijn verweven, digitale processen zijn zenuwstelsel.

Pieter-Jaap Aalbersberg © Rijksoverheid
28 juni 2021

Digitale en fysieke wereld zijn verweven, digitale processen zijn zenuwstelsel.

De dreiging van cyberaanvallen zal voorlopig niet minder worden, en daarom moet de Nederlandse samenleving zich er beter op voorbereiden. Dat staat in een nieuw verschenen rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De economische en maatschappelijke gevolgen kunnen groot zijn. "Cyberaanvallen tasten zenuwstelsel van de maatschappij aan."

"De digitale en de fysieke wereld zijn niet meer van elkaar te onderscheiden en digitale processen vormen het zenuwstelsel van de maatschappij. Ze zijn onmisbaar voor het ongestoord functioneren van de samenleving. Wonen, werken, reizen, betalen: we leven op een digitale infrastructuur", verklaart de NCTV. "Net als lucht, water, weg en spoor moet ook de digitale infrastructuur dus op orde zijn en blijven."

Sowieso meer aanvallen

"Het niet naar behoren werken van digitale processen kan een grote impact hebben op de samenleving." Dit kan zich volgens de NCTV uitstrekken tot de nationale veiligheid. Die kan in gevaar komen doordat cybercriminelen geheimen stelen, belangrijke systemen voor bijvoorbeeld de energievoorziening lamleggen, het digitale verkeer verstoren of onbewust schade aanrichten. Dat is potentieel een groter gevaar geworden doordat Nederland tijdens Covid-19 meer digitaal is gaan doen.

Het coronavirus heeft sowieso geleid tot meer cyberaanvallen, staat in het rapport. Staatshackers gingen op zoek naar geheime informatie over onderzoeken of coronabeleid, criminelen zagen hun kans schoon om organisaties die belangrijk zijn voor de virusbestrijding af te persen.

Intussen waren bedrijven en de overheid ook gevoelig voor indringers die bijvoorbeeld inbraken bij videovergaderingen of in thuiswerksystemen. En Covid-19 werd veel ingezet bij 'phishing', het ontvreemden van gegevens door je voor te doen als iemand anders. Ook desinformatie en oplopende maatschappelijke spanningen rond het virus waren van invloed op de Nederlandse cyberveiligheid.

Gebrek aan weten en doen

De kennis en maatregelen om aanvallers buiten de deur te houden, zijn volgens de NCTV nog niet op niveau. Het is belangrijk dat bedrijven en organisaties de veiligheid op orde brengen, staat in het rapport. "Het hangt nauw samen met waarden als vrijheid en economische groei." Daarom zou volgens de NCTV ook de overheid meer moeten doen om de veiligheid in de hele samenleving te verbeteren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.