Management

Governance
dalende lijn

Nederland keldert in mondiale digitaliseringsindex

Het lukt niet vooruitgang elders bij te benen.

© Pixabay CC0 Public Domain
19 februari 2021

Het lukt niet vooruitgang elders bij te benen.

Nederland raakt zijn toppositie als toonaangevend land op het gebied van digitalisering kwijt. Op de EDI-ranglijst duikelt Nederland van een 4e naar de 9e plek in een jaar tijd. China maakte de omgekeerde beweging. De rest van de top 10 bleef vrijwel ongewijzigd.

De terugval van Nederland is vooral te wijten aan de daling van de connectiviteitsscore, concludeert Johan Geeroms, Risk Director van kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Voor de Euler Hermes Digitalization Index (EDI) legt de organisatie 115 landen langs de lat op 5 criteria: connectiviteit, marktomvang, regelgeving, logistiek en kennis. Geeroms: "Op zichzelf is de connectiviteit goed hier, maar het lukt niet om de vooruitgang die we elders zien bij te benen."

Het probleem heeft volgens Geerom te maken met het feit dat IT-bedrijven de grootste moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Maar ook investeringen in de platformeconomie blijven achter. De overheid zou het voortouw kunnen nemen bij standaardisering en het stimuleren van data-uitwisseling bij concrete platform-experimenten met betrekking tot bijvoorbeeld mobiliteit, zorg, energie, de bouw en de industrie. Hij verwijt de overheid nu grote woorden in de mond te nemen, zoals dat Nederland dé digitale koploper van Europa moet worden, maar de daadwerkelijke steun van de overheid valt bar tegen bijvoorbeeld bij de stimulering van het onderzoek naar en de toepassing van kunstmatige intelligentie.

De overheid zou meer kunnen doen aan het wegnemen van barrières voor start ups en het mkb om met AI aan de slag te gaan, door toegang tot investeringskapitaal. De overheid zou dit kunnen aanjagen, bijvoorbeeld door regels te versoepelen om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken.

Nieuwe snelgroeiers dienen zich aan

De VS, Duitsland en Denemarken vormen ook dit keer de top 3 in de EDI-ranglijst. De VS steekt met kop en schouders boven de rest uit. Onder meer dankzij het kennisecosysteem en gunstige regelgeving. De opkomst van China lijkt niet te stoppen. In de drie jaar tijd steeg het land van de 17e plaats naar de plek 4. Ook Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam horen tot de sterkste stijgers. Dat geldt eveneens voor Saudi-Arabië: van 53 naar 41. Dit bevestigt de bereidheid van het land om over te schakelen naar een nieuw groeimodel.

1
Reacties
Peter19 22 februari 2021 09:26

Analyse van lik-me-vestje. Nederland daalt op een index vanwege stilstand op connectiviteitsvlak. Dus omdat bijvoorbeeld 5G minder snel wordt uitgerold. Dat heeft toch niets met personeelstekorten en investeringen in de platformeconomie te maken? Je kan niet zo maar een willekeurig vehikel gebruiken om je commentaar op de overheid te spuien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.