Beheer

Security
Internet

Nederland investeert 1 miljoen euro in open en veilig internet

Nederland ondertekent verklaring voor verantwoord online gedrag.

24 september 2019

Nederland ondertekent verklaring voor verantwoord online gedrag.

Nederland gaat 1 miljoen euro investeren om andere landen te helpen bij het opzetten van een veilig, vrij en open internet. Dat project loopt via de Wereldbank. Dat maakte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in New York bekend. Blok is daar vanwege de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

"Open internet biedt veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee", aldus Blok. De minister wijst er op dat criminelen kwetsbaarheden proberen uit te buiten op wereldwijde schaal. "Het is daarom belangrijk om digitale dreigingen wereldwijd aan te pakken, ook op plekken waar cyberbeveiliging minder ontwikkeld is."

Via het Digital Development Partnership (DDP) van de Wereldbank draagt Nederland daar nu dus aan bij. Het DDP is een platform dat digitale innovatie en financiering van ontwikkelingshulp mogelijk maakt. Een open en vrij internet is daar onderdeel van, omdat het ervoor zorgt dat afgelegen gebieden ook toegang hebben tot informatie. Daarnaast voorkomt het uitsluiting. De VN heeft dan ook als ontwikkelingsdoel dat het internet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. 

Internationale internetregels

Minister Blok investeert niet alleen geld in het project, maar ondertekende samen met andere ministers ook een verklaring over verantwoord gedrag van staten op het internet. "Internationaal recht moet worden nageleefd, offline en online, alleen zo kunnen we het internet zoals wij het kennen behouden voor de toekomst." Blok zei in zijn toespraak bij de VN dan ook dat Nederland vindt dat er een framework van regels moet komen voor alle domeinen. "Cyberspace is waar binnenlandse politiek en internationale verplichtingen elkaar ontmoeten."

In de verklaring wordt onder meer benadrukt dat de mensenrechten ook online gelden en door de verschillende landen gerespecteerd en beschermd moeten worden. Landen beloven verder zich te houden aan de vrijwillige normen van verantwoordelijk gedrag in een vredesperiode. Ook gaan landen praktische maatregelen ontwikkelen en implementeren om het risico op conflicten als gevolg van cyber-incidenten te verminderen. 

Daarnaast beloven de ministers dat ze vrijwillig samenwerken om landen verantwoordelijk te houden als ze tegen de beloftes van de verklaring in gaan. "Er moeten consequenties zijn voor slecht gedrag in het digitale domein", aldus de verklaring. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.