Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland investeert 1 miljoen euro in open en veilig internet

Nederland gaat 1 miljoen euro investeren om andere landen te helpen bij het opzetten van een veilig, vrij en open internet. Dat project loopt via de Wereldbank. Dat maakte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in New York bekend. Blok is daar vanwege de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
e-mail, internet, online

"Open internet biedt veel kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee", aldus Blok. De minister wijst er op dat criminelen kwetsbaarheden proberen uit te buiten op wereldwijde schaal. "Het is daarom belangrijk om digitale dreigingen wereldwijd aan te pakken, ook op plekken waar cyberbeveiliging minder ontwikkeld is."

Via het Digital Development Partnership (DDP) van de Wereldbank draagt Nederland daar nu dus aan bij. Het DDP is een platform dat digitale innovatie en financiering van ontwikkelingshulp mogelijk maakt. Een open en vrij internet is daar onderdeel van, omdat het ervoor zorgt dat afgelegen gebieden ook toegang hebben tot informatie. Daarnaast voorkomt het uitsluiting. De VN heeft dan ook als ontwikkelingsdoel dat het internet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. 

Internationale internetregels

Minister Blok investeert niet alleen geld in het project, maar ondertekende samen met andere ministers ook een verklaring over verantwoord gedrag van staten op het internet. "Internationaal recht moet worden nageleefd, offline en online, alleen zo kunnen we het internet zoals wij het kennen behouden voor de toekomst." Blok zei in zijn toespraak bij de VN dan ook dat Nederland vindt dat er een framework van regels moet komen voor alle domeinen. "Cyberspace is waar binnenlandse politiek en internationale verplichtingen elkaar ontmoeten."

In de verklaring wordt onder meer benadrukt dat de mensenrechten ook online gelden en door de verschillende landen gerespecteerd en beschermd moeten worden. Landen beloven verder zich te houden aan de vrijwillige normen van verantwoordelijk gedrag in een vredesperiode. Ook gaan landen praktische maatregelen ontwikkelen en implementeren om het risico op conflicten als gevolg van cyber-incidenten te verminderen. 

Daarnaast beloven de ministers dat ze vrijwillig samenwerken om landen verantwoordelijk te houden als ze tegen de beloftes van de verklaring in gaan. "Er moeten consequenties zijn voor slecht gedrag in het digitale domein", aldus de verklaring. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in