Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotwapens leveren VN vooral verdeeldheid op

Bewapeningsexperts uit tachtig landen zijn dinsdag in Genève begonnen aan de lastige klus om een gezamenlijk VN-verdrag op te stellen tegen het gebruik van autonome wapensystemen. Deze geautomatiseerde robotwapens of wapenrobots worden ontwikkeld door landen als de VS, Rusland, China en Israël.
leger drone
© US Department of Defense
US Department of Defense

De landen die werken aan de autonome, onbemande wapensystemen zijn tegen zo'n verdrag. Meer dan 24 landen zijn juist voorstander van strenge regels ter beteugeling van dit nieuwe wapentuig. Van consensus lijkt voorlopig geen sprake. In november moet in Genève worden besloten hoe het verder moet met de robotwapens en of de zoektocht naar een compromis wellicht met twee jaar moet worden verlengd.

'Desnoods buiten de VN om'

Het Duitse parlementslid Katja Keul (Grünen) zei in Genève dat er desnoods buiten de VN moet worden gestreefd naar een verbod op robotwapens. De Duitse regering heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat robotwapens worden afgewezen.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN is tegenstander van autonome wapens; hij noemde die eerder "moreel weerzinwekkend". Daarnaast is het nemen van levens zonder menselijke betrokkenheid volgens hem politiek onacceptabel en zou het internationaal bij wet verboden moeten worden. De VN is al jaren bezig met dit moeilijke onderwerp.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in