Beheer

Security
Deltawerken

Nederland is het kwetsbaarst voor cyberaanvallen, waarschuwt NCTV

Digitale voorsprong riskant door gebrek aan noodplannen.

Deltawerken © Shutterstock www.hollandfoto.net
19 december 2022

Digitale voorsprong riskant door gebrek aan noodplannen.

Door de in Nederland verregaande digitalisering zijn Nederlandse organisaties kwetsbaarder voor cyberaanvallen en stroomuitval dan bedrijven uit nabije landen. Alternatieven om in nood op terug te vallen zijn er te weinig. Ook wordt er te weinig geoefend op noodsituaties.

Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover het FD. Doordat organisaties in Nederland het werk grotendeels met behulp van gecentraliseerde IT-systemen uitvoeren, is de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen en de uitval van stroom en internetverkeer groter. Daar komt ook nog bij dat Nederlandse organisaties hun oude, niet-digitale werkwijzen te snel hebben afgedankt, waardoor ze daar in nood niet meer op kunnen terugvallen.

'Te weinig oefenen'

Aalbersberg wijst er ook op dat Nederlandse organisaties te weinig oefenen op noodsituaties. Vanuit Europese wetgeving is het verplicht om ook een noodbeleid te hebben.

IT-organisaties lijken door een tekort aan mensen en budget weinig ruimte te hebben om een goed noodsysteem te ontwikkelen. En als het er al is, is er ook weinig tijd om het goed en regelmatig te testen.

Een rondje van het FD langs diverse organisaties over welke noodsystemen zij hebben, leverde weinig op. Schiphol bijvoorbeeld, Tennet en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lieten daarover weinig los. De waterschappen waren wel open over hun noodplannen – zij kunnen binnen half uur alles weer met de hand bedienen.

10
Reacties
R.Heinen 09 januari 2023 09:32

@Jasper Bakker

Om een voorbeeld te geven bij de eerdere reacties dat de thesis welke verdedigd is een andere versie kan zijn dan de thesis welke gedownload kan worden op de manier zoals jij dit voorsteld kun je de thesis van het eerdere voorbeeld https://photos.app.goo.gl/7dXvQoFPxyGZgKYp7 downloaden van https://ris.utwente.nl/ws/portalfiles/portal/286304564/PhD_Thesis_B_ten…. Zoals je kunt vaststellen zijn dit 2 verschillende versies. De thesis welke verdedigd is, is van de datum 25 Aug 2022 11:58 (dus voor de datum van de verdediging) en de thesis welke je kunt downloaden op de manier welke jij voorsteld is van de datum 04 Oct 2022 08:59 (dus na de datum van de verdediging).

R.Heinen 08 januari 2023 22:10

@Jasper Bakker

In dit geval is de thesis ook te downloaden van https://research.utwente.nl/en/publications/flow-based-compromise-detec…. Een thesis is echter niet altijd op deze link beschikbaar. In dit geval had ook verwezen kunnen worden naar deze link zoals jij voorsteld. De verdediging van de thesis is echter op deze link niet beschikbaar.

Jasper Bakker 08 januari 2023 19:08

@R. Heinen
De uitleg van Google Photos en Vimeo had niet gehoeven, hoor.
En waarom geef je nog steeds geen antwoord op mijn vraag?

R.Heinen 05 januari 2023 16:46

@Jasper Bakker

De linkjes naar de Google photo albums zijn slechts als voorbeeld bedoeld. Er zijn natuurlijk veel meer Google photo albums van verdedigingen. Deze zijn niet publiek gemaakt. Het gebruik van Google photos voor foto's van verdedigingen kun je vergelijken met het gebruik van Vimeo voor video opnames van verdedigingen. Het wordt gebruikt om foto's welke aan het onderzoek gelinkt zijn in de cloud te zetten. De link met foto's van de collegazaal waarnaar je verwijst zijn voorbeelden van verdedigingen waarin het Ndax Quantum Systeem gebruikt is, zodat de beoordeling vertrouwelijk blijft. Een onafhankelijke beoordeling van een thesis en de verdediging moet volgens de wetenschapelijke normen reproduceerbaar zijn. Daarbij is het van belang dat de oorspronkelijke en correcte versie van de thesis welke werd verdedigd beschikbaar is en blijft. Deze versie wordt opgeslagen in de cloud. In de huidige Google photo albums van een verdediging is geen link naar een audio opname meer te vinden van de verdediging maar een link naar Vimeo met een video opname van de verdediging.

Jasper Bakker 05 januari 2023 14:56

@R. Heinen
Maar waarom geef je geen antwoord op mijn vraag?
Namelijk: waarom je linkt naar een Google Photos-album, met daar 2 foto's en dan 2 linkjes naar Google Drive?
En nu weer dus, maar dan een Photos-album met foto's van een collegezaal.

R.Heinen 05 januari 2023 13:32

@Jasper Bakker

Dank voor de reactie. Deze verdedigingen worden naast de standaard promotiecommisie onafhankelijk beoordeeld door experts wereldwijd. Sinds korte tijd zijn deze verdedigingen te bekijken op https://vimeo.com/groups/725323. In de periode daarvoor zijn de verdedigigen te beluisteren inclusief de bijbehorende thesis. De gegeven link is hier een voorbeeld van. Er is voor de onafhankelijke beoordelaars een geheimhoudingsplicht. Hiervoor is een wiskundig bewijsbaar veilig communicatiesysteem in gebruik. Op de link https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9 zijn hiervan wat voorbeelden te vinden. In de referenties onder de foto's is hiervan ook wat achtergrond informatie te vinden.

Jasper Bakker 05 januari 2023 10:15

@R.Heinen
Waarom link je naar een Google Photos-album, met daar 2 foto's en dan 2 linkjes naar Google Drive? In plaats van naar de 2016-thesis bij de Universiteit Twente zelf/direct?

PS Waarbij ene linkje naar PDF van die thesis gaat en de andere naar een audiobestand van ruim één uur en drie kwartier.

Wim de Raadt 20 december 2022 13:03

Logisch Vaak denk ik een beetje over de top dit soort artikelen maar als NL een beetje meer op het Data vekeer op de BackBone en Datacenters let. Het aardig los kan lopen en wij ons niet zo druk hoeven maken als daarnaast elke gebruiker een beetje meer persoonlijke Devices aandacht besteed aan de beveiligingen. Rest mij niet meer dan iedereen prettige kerstdagen te wensen

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.