Management

Carriere
digitaal

Nederland in digitale top 4 EU, maar met nog flinke verbeterpunten

Ver onder de maat qua aantal ICT-afgestudeerden.

© Shutterstock Khakimullin Aleksandr
18 november 2021

Ver onder de maat qua aantal ICT-afgestudeerden.

Nederland blijft vooroplopen als het gaat om gebruik van digitale technologie. Dat blijkt uit de jaarlijkse, toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Nederland neemt een vierde plek in achter Denemarken, Finland en Zweden. Qua aantal afgestudeerde ICT'ers scoort Nederland echter ver onder de maat.

De DESI index 2021 rangschikt Europese landen op basis van digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen en online vaardigheden van de inwoners. Ook wordt er gekeken naar de mate waarin het bedrijfsleven digitaal actief is en naar de online-dienstverlening door de overheid.

Weer vierde

In 2020 kreeg Nederland in het onderzoek dezelfde plek toegewezen. Het Rijk meldt over het onderzoek dat Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik maken van digitale technologieën. De investeringen van de Rijksoverheid en de stimulering om Nederlanders digitaal vaardiger te maken zouden daar volgens het Rijk aan hebben bijgedragen.

EZK/DESI

Een van de belangrijkste redenen voor de hoge plek van Nederland is de goede digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken. Deze scoort dit jaar hoger en stijgt naar de tweede plaats in de EU. Onder meer de goede beschikbaarheid over snel vast breedbandinternet helpt daarbij. De beschikbaarheid van mobiel internet via 5G ligt ook ver boven het Europese gemiddelde.

Meer nut uit AI putten

Het Nederlandse mkb werkt steeds meer met online verkoop en verdient daar gemiddeld opnieuw meer aan dan hun Europese collega’s. Zo’n 13% van de omzet wordt verdiend met online activiteiten. De verbeteringen liggen vooral nog bij het toepassen van AI-technologie en in het benutten van ICT om te kunnen verduurzamen.

Nederlanders scoren verder flink bovengemiddeld qua digitale vaardigheden in vergelijking met andere Europese landen. Er zijn ook vlakken waarop het minder goed gaat. Het aantal beschikbare ICT-specialisten stijgt gestaag, maar als het gaat om afgestudeerden in de ICT-sector scoort Nederland beneden het EU-gemiddelde. Van alle Nederlandse afgestudeerden heeft 3% dat gedaan in een ICT-richting.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.