Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland blijkt op één na braafste met AVG-meldingen

Sinds de invoering van de databeschermingswet AVG in mei 2018 hebben Nederlandse bedrijven en organisaties 66.527 incidenten gemeld bij de toezichthouder. Daarmee staat Nederland op de tweede plaats van Europese landen en hun absolute aantallen meldingen. Alleen Duitsland heeft meer gemeld.
© Pixabay
Pixabay

In buurland Duitsland zijn sinds het van kracht worden van de Europese privacywet GDPR (AVG in het Nederlands) een record van 77.747 officiële meldingen gedaan. Deze zijn voor incidenten met datalekkage zoals gedefinieerd onder de AVG. Het land is daarmee koploper in Europa, gevolgd door Nederland en dan het Verenigd Koninkrijk met 30.536 meldingen, meldt de juridische dienstverlener DLA Piper.

Groot ≠ veel

Omvang van een land lijkt geen bepalende invloed te hebben op AVG-meldingen. Grote landen als Frankrijk en Italië hebben in de periode sinds mei 2018 respectievelijk slechts 5.389 en 3.460 meldingen gedaan van datalekken. De twee landen hebben respectievelijk 67 miljoen en 62 miljoen inwoners.

Verrekend naar melding per hoofd van de bevolking is Denemarken de Europese aanvoerder: dat land scoort het hoogst met 155,6 gemelde datalekken per 100.000 inwoners. Ook op dit gebied is Nederland de nummer twee; met 150 meldingen per 100.000 inwoners.

Miljoenen aan boetes, en stijgend

In 'het AVG-tijdperk' is in 31 Europese landen in totaal voor 272,5 miljoen euro aan boetes opgelegd door privacytoezichthouders. Het gaat daarbij om zeer uiteenlopende overtredingen van de Europese wetgeving voor gegevensbescherming, aldus DLA Piper. Deze merkt nog op dat niet alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte hun gegevens over AVG-meldingen openbaar maken. Daarnaast verschaffen enkele landen onvolledige statistische gegevens, of qua tijdsspanne incomplete informatie.

Opvallend is dat het totale boetebedrag in coronatijd sterk is gegroeid: sinds eind januari 2020 met 39 procent ten opzichte van de voorgaande twintig maanden. Het aantal gemelde datalekken is in diezelfde periode met 'slechts' 19 procent toegenomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in