Management

Klantinteractie
digitalisering

Nederland bij koplopers digitalisering overheid

Digitalisering publieke diensten gunstig voor de burger.

© CC0,  Pixabay
20 maart 2017

Digitalisering publieke diensten gunstig voor de burger.

Nederland behoort tot de top drie gedigitaliseerde overheden van Europa. Met een derde plaats in de ranking doen alleen Estland en Finland het beter.

Op vier en vijf staan Denemarken en Oostenrijk. Dat wordt duidelijk uit de Europese Digital Economy and Society Index.  

Overheidsdigitalisering
De Europese Commissie presenteert de cijfers die horen bij de voortgang van digitalisering in Europa. In de gehele linie moet Nederland alleen Denemarken, Finland en Zweden voor zich dulden. Wanneer het gaat over digitalisering van de overheid, zijn het echter alleen Estland en Finland. Bij het meten van de digitalisering van de overheid is er gelet op modernisering en digitalisering van publieke diensten. Deze komen de dienstverlening voor burgers ten goede, zo beschrijft de Europese Commissie. Waar Nederland met Estland en Finland aan kop gaat, blijven Roemenië, Hongarije en Kroatië achter op de rest van Europa.

Beschikbaarheid dienstverlening online  

Over het geheel genomen neemt de online beschikbaarheid van dienstverlening in Europa toe. De score van ‘online service completion’ nam toe van 75 procent in 2014 naar 82 procent in 2016. Tegelijkertijd blijft het hergebruik van overheidsdata om andere diensten te faciliteren stabiel. Uit de vraagkant wordt duidelijk dat 34 procent van de Europese burgers formulieren via internet invullen en terugsturen, dit was drie jaar geleden nog 27 procent. 

Bron: Digitaal Bestuur / Sjoerd Harthold

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.