Beheer

Security
cyberaanval

NAVO: Rusland moet stoppen met cyberaanvallen

Rutte en May veroordelen 'onacceptabele cyberoperaties' van de Russische militaire inlichtingendienst tegen de OPCW.

© Pixabay CC0 Public Domain
4 oktober 2018

Rutte en May veroordelen 'onacceptabele cyberoperaties' van de Russische militaire inlichtingendienst tegen de OPCW.

De NAVO-bondgenoten roepen Rusland op te stoppen met zijn 'schaamteloze pogingen om het internationale recht en instellingen te ondermijnen'.

Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaagg na afloop van een bijeenkomst van de ministers van defensie van de alliantie, waarin de Nederlandse delegatie uitleg gaf over de operatie tegen de Russische cyberhackers.

"Rusland moet stoppen met zijn roekeloze gedrag, met inbegrip van het gebruik van geweld tegen zijn buren, inmenging in verkiezingscampagnes en zijn wijd verspreide desinformatiecampagnes", aldus Stoltenberg. Volgens de NAVO-topman hebben die burgers in vele landen getroffen en grote economische schade berokkend.

Stoltenberg zei dat het bondgenootschap doorgaat met het versterken van zijn cyberdefensie. Toevallig bespraken de ministers vandaag de voortgang bij het opzetten van het nieuwe Cyber Operations Centre van de NAVO, waarin de lidstaten nauw gaan samenwerken.

Premier Mark Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Theresa May hebben in een gezamenlijke verklaring de 'onacceptabele cyberoperaties' van de Russische militaire inlichtingendienst tegen de OPCW veroordeeld.

"Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie, die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de GROe zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt", aldus Rutte en May. "De roekeloze operaties van de GROe variëren van destructieve cyberoperaties tot de inzet van chemische middelen, zoals we hebben gezien in Salisbury."

Volgens de twee bekrachtigt het optreden van donderdag de duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap. "Wij zullen de internationale rechtsorde blijven verdedigen en internationale organisaties blijven beschermen."

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit als Rutte en May. "Ondermijning van internationale organisaties in ons land door cyberoperaties is onacceptabel", liet hij via Twitter weten. Hij herhaalde dat de Russische vertegenwoordiger in Nederland op het ministerie van Buitenlandse Zaken is ontboden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.