Innovatie & Strategie

Wetenschap
Cartesius

Nationale supercomputer maakt kans op top 50-positie

Toppositie in de wereldranglijst voor supercomputers is niet bereikbaar, maar dat is ook niet het streven.

Onderdeel van de Cartesius, de nationale supercomputer © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Dennis van Zuijlekom
23 augustus 2019

Toppositie in de wereldranglijst voor supercomputers is niet bereikbaar, maar dat is ook niet het streven.

Voor de nieuwe nationale supercomputer is een budget beschikbaar van rond de 20 miljoen euro. De drie recent aangekondigde exascale-supercomputers die de ranglijst van supers gaan aanvoeren, kosten om en nabij 600 miljoen dollar. De top 10 in de ranglijst van 's werelds snelste computers gaat deze Nederlandse super dan ook niet halen.

Dat is ook niet het streven, zegt Peter Michielse, CTO van SURFsara. "Het budget is een totaalbedrag dat we liever optimaal besteden. Als we het nu in een keer in zouden zetten gericht op maximale prestaties zouden we een hogere notering in die ranglijst krijgen. Maar dan zou de eerste tijd er een onderbezetting van de capaciteit zijn en is de kans groot dat we over vijf jaar met verouderde technologie zitten. We kijken liever naar de ontwikkeling van de vraag vanuit de gebruikers en de applicatieperformance. Zo hebben we de Cartesius drie jaar na de bouw voorzien van meer grafische processoren vanwege een snelle groei in de behoefte aan machinelearning-taken, waar GPU's beter in zijn dan standaard CPU's. Dat was bij de bouw in 2013 nog niet helemaal voorzien."

Bij de aanbesteding van de nieuwe supercomputer wordt dus al rekening gehouden met hardware-upgrades. Daarbij wordt enige flexibiliteit in het contract ingebouwd zodat de geplande upgrades in tijd en aard kunnen worden bijgesteld.

Cartesius als naamgever

Over de naam van de nieuwe nationale supercomputer is nog niet echt nagedacht. daar is het ook nog te vroeg voor, zegt Michielse: "De naam van de huidige supercomputer  - Cartesius - werd ook pas in later stadium gekozen. Die naam is gebaseerd op het feit dat de leverancier - Atos-Bull - uit Frankrijk komt. We wilden dus een koppeling maken tussen Frankrijk en Nederland. De Franse filosoof en wetenschapper Descartes heeft lang in Nederland gewerkt, dus dat was een goede kandidaat als naamgever en zijn Latijnse naam is Cartesius."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.