Loopbaan

Carriere
Developer

NASA zoekt Fortran-programmeurs

Schrijnend tekort aan programmeurs die oude talen als Fortran beheersen.

2 november 2015

Schrijnend tekort aan programmeurs die oude talen als Fortran beheersen.

NASA is naarstig op zoek naar programmeurs die oude talen als Fortran beheersen om te kunnen blijven communiceren met de Voyager-ruimtesondes.

De laatste oorspronkelijke NASA-medewerker die aan het Voyager-project programmeerde, is onlangs met pensioen gegaan. Nu kampt de ruimtevaartorganisatie met een schrijnend tekort aan programmeurs die oude talen als Fortran beheersen.

De twee ruimtesondes, Voyager 1 en Voyager 2, zijn in de jaren '70 gebouwd en zweven al 38 jaar in de ruimte. Veel van de apparatuur aan boord van de sondes is al uitgeschakeld, maar ze staan nog wel in contact met Aarde. Het is de bedoeling dat dat nog zeker tot 2020 mogelijk blijft. Verwacht wordt dat de generatoren die ze aan boord hebben, het dan begeven.

Ondertussen heeft NASA wel technici nodig die met deze jaren '70-technologie overweg kunnen. Dat betekent dat ze kennis moeten hebben van Fortran en machinetaal en een machine moeten kunnen aansturen die maar 64 KB geheugen heeft. NASA heeft grote moeite zo’n programmeur te vinden. Weinig jongere IT’ ers willen deze talen nog leren. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.