Overslaan en naar de inhoud gaan

NASA: thuiswerken op miljoenen kilometers afstand

Miljoenen mensen over de hele wereld werken in deze tijden vanuit huis, maar dat gaat wat omslachtiger wanneer je werk miljoenen kilometers verderop is, op een andere planeet. Een team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft namelijk vanuit huis een onbemande verkenner laten rondrijden over Mars. Normaal zitten ze dan op de vluchtleiding, maar die staat tijdelijk leeg vanwege het coronavirus.
onbemand voertuig op Mars
© NASA
NASA

De verkenner is de Curiosity, die al sinds 2012 op Mars rondrijdt. Elke ochtend krijgt hij van de vluchtleiding de opdrachten voor die dag. Daarna voert hij zijn taken zelf uit. Tientallen mensen zijn constant bezig om elk commando uit te rekenen en te testen. Live sturen kan niet, omdat elk signaal minuten later pas aankomt op Mars. Elk signaal terug is even lang onderweg. Wanneer de 'bestuurder' een afgrond ziet, is de Curiosity daar al lang in gestort. Alles gaat behoedzaam en daarom gaat het verkennen van Mars ook zo langzaam.

2 dagen later taak uitgevoerd

Op 20 maart stuurden de mensen van de missie vanuit huizen hun opdrachten naar Mars. De Curiosity moest een gat in een rots boren. Twee dagen later voerde het karretje vlekkeloos zijn taak uit, aldus de NASA woensdag.

De NASA had beeldschermen, koptelefoons en andere apparatuur thuisbezorgd bij de medewerkers, maar dat kon niet met alle snufjes. Zo gebruikt de NASA speciale 3D-brillen om het landschap van Mars te bekijken, zodat mensen voor zich kunnen zien waar de Curiosity naartoe kan rijden. Die brillen zijn gekoppeld aan de krachtige computersystemen van de NASA. Dat losten ze op met simpele bioscoopbrilletjes met een rood en een blauw glas. Zo konden ze thuis Mars voor zich zien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in