Innovatie & Strategie

Blockchain
Supermarkt

Na jus ook nootmuskaat in blockchain

Na sinaasappelsap nu ook de productieketen van nootmuskaat inzichtelijk via QR-codes en blockchain.

© CCO / Pixabay Ccipeggy
12 oktober 2018

Na sinaasappelsap nu ook de productieketen van nootmuskaat inzichtelijk via QR-codes en blockchain.

Consumenten kunnen van steeds meer voedingsmiddelen bekijken welke route ze hebben afgelegd van de bodem in Indonesië naar het winkelschap. Na sinaasappelsap van Albert Heijn wordt nu ook de productieketen van nootmuskaat via de blockchain "transparanter" gemaakt, zo melden specerijenmaker Verstegen en Fairfood.

Volgens de bedrijven willen consumenten meer informatie over waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Op die manier kunnen ze zelf inschatten of het productieproces duurzaam is en de kwaliteit van de producten hoog. Elke stap van boom naar winkelmandje wordt gedetailleerd vastgelegd en opgeslagen met blockchaintechnologie. Ook de boer kan profiteren door meer inzicht te krijgen in de keten.

De nootmuskaat van Verstegen Spices & Sauces wordt in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Fairfood met een QR-code erop in het schap gelegd. Consumenten kunnen die code scannen met hun smartphone om alle informatie te zien.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Marco Schramp 12 oktober 2018 12:43

Altijd interessant dat er problemen worden gezocht waar blockchain de oplossing voor moet zijn.

De noodzaak voor blockchain oplossingen ligt in het ontbreken van vertrouwen (zowel technisch als niet-technisch) in een gedeelde administratie en de deelnemers daarin. Waar is het ontbreken van vertrouwen dat een blockchain oplossing noodzakelijk werd en niet bijvoorbeeld de lichtere Merkle-tree of (nog eenvoudiger) signed message logging?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.