Beheer

Infrastructuur

Mysterieuze schepen wellicht van Google

30 oktober 2013
Twee containerschepen die zijn opgedoken in havens aan de oost- en westkust van de VS voeden de geruchten dat Google bezig is met het testen van drijvende rekencentra.

Twee platbodems vol containers die zijn aangemeerd in de havens van San Francisco en Portland (Maine) zijn van hetzelfde bedrijf, hebben vergelijkbare namen en zijn omgeven met veel geheimzinnigheid. De havenautoriteit, de sleper noch het bedrijf dat erop aan het werk is wil iets loslaten over de inhoud van de containers of het doel van de schepen. Het is dus nog niet eens zeker dat ze van Google zijn; een patent van het bedrijf uit 2007 voor drijvende datacentra is zeker een van de redenen voor de geruchtenstroom, en nu de naam Google is gevallen zijn anderen ervan overtuigd dat de containers Google Glass-verkooppunten worden.

Beren op de weg

Het patent van Google beschrijft een modulair datacentrum met energievoorziening door windturbines en golfslag, en ontzilt zeewater voor de koeling. Het zou meer dan een vierkante kilometer zee nodig hebben voor de aandrijving en een eind uit de kust moeten liggen waar de golfslag en de getijdenwerking sterk genoeg zijn; hoe de data dan weer aan land komen is niet gespecificeerd. Dat kan uiteraard met een kabel, maar dat zou de mobiliteit van de structuur niet ten goede komen. De corrosieve werking van zeewater en wind zou ervoor zorgen dat de modules vaak vervangen moeten worden. Daarnaast moet zo'n drijvend rekencentrum uit de buurt van visgebieden en zeevaartroutes worden neergelegd.

Er zijn al met al veel redenen om aan te nemen dat het niet om datacentra gaat, maar als de schepen inderdaad van een reusachtig bedrijf als Google of Facebook zijn, is niets uitgesloten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.