Innovatie & Strategie

Branche
Elon Musk

Musk wil Twitter toch kopen, voor originele topbedrag - update

Musk nu toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard dollar.

Elon Musk, Tesla © Flickr Heisenberg Media
4 oktober 2022

Musk nu toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard dollar.

Tesla-topman Elon Musk is nu toch van plan om Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden, zo is eerst gemeld door insiders en toen door Musk zelf. De miljardair heeft zijn besluit aangegeven in een brief aan het bestuur van Twitter, wist persbureau Bloomberg vóór de openbaarmaking al op basis van ingewijde bronnen. Eerder trok de topman van Tesla en SpaceX zich plots terug uit de deal, waarover deze maand een rechtszaak zou beginnen.

Musk had in april dit jaar een bod gedaan op Twitter van 44 miljard dollar, maar kreeg later spijt en besloot in juli dat hij van die deal af wilde zien. Als grond voor dat terugkrabbelen stelde hij dat er veel minder menselijke gebruikers van de berichtendienst zijn dan Twitter zelf beweert. Veel accounts, berichten en conversaties op de microblogsite en bijbehorende apps zijn volgens hem geautomatiseerde accounts, oftewel bots.

Overname afdwingen

Sinds het plotse terugtrekken van Musk en intrekken van zijn bod voeren Twitter en de miljardair een juridische strijd. Daarbij probeert het socialemediabedrijf de rijkste man ter wereld aan de overeenkomst te houden. In de beoogde overname waren wel gronden voor afblazen overeengekomen, maar daar zou Musk met zijn opgevoerde reden niet aan voldoen. De rechtszaak om de koop alsnog af te dwingen, zou deze maand dienen in een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. De noodzaak daarvoor is nu van de baan, meldt Bloomberg.

Waarom Musk nu opeens weer verder wil met de deal, wordt niet direct duidelijk uit documenten die zijn ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Waarschijnlijk wil hij met zijn ommezwaai een gevecht in de rechtszaal over Twitter vermijden. Naar verluidt dachten de advocaten van Musk dat hij die zaak mogelijk zou gaan verliezen.

Naar Chinees voorbeeld?

Op Twitter maakt de miljardair nu wereldkundig dat hij Twitter wil als 'versnellingsmiddel' om een app-voor-alles te creëren, die hij de naam X geeft. Dit plan zou veel weg hebben van de Chinese app WeChat, waarmee gebruikers naast chatten ook kunnen shoppen, taxi's bestellen, spraakgesprekken voeren, games spelen, videovergaderen, foto's en video's delen, en nog veel meer.

Beleggers reageerden dinsdagavond enthousiast op het bericht van Musks intentie om Twitter toch te kopen, en dat voor het eerder geboden bedrag. De beurskoers van Twitter schoot dinsdag met 18% omhoog. Mede vanwege die forse koerssprong en het feit dat die gebaseerd is op onbevestigde berichten, werd de handel in het aandeel Twitter op Wall Street tijdelijk stilgelegd. Enkele uren later, pas een half uur voor de slotbel van de beurs, was er weer een koers. Twitter noteerde even daarna tot ongeveer 23% hoger. De miljardair en het bedrijf in kwestie geven geen commentaar op dit nieuws, geeft Bloomberg nog aan.

Update:

Nieuws is bevestigd, artikel is aangepast.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.