euro's

München bespaart miljoenen met open source

© CC0 - Flickr Peter Linke
29 maart 2012
Het zou bedrijfseconomisch onverantwoord zijn om over te stappen van Linux op Windows. Dat heeft burgemeester van München Christian Ude - met cijfers onderbouwd - laten weten op vragen uit de gemeenteraad.

Aanleiding voor Udes onderbouwing van het Limux-project (een samentrekking van Linux en München) waren kritische vragen van een lid van de Christlich-Soziale Union, dat zich afvroeg of München geen lering moest trekken uit de beslissing van Wenen om voor een aantal werkplekken terug te keren van Linux naar Windows.

De minister rekent in de Rathaus Umschau van 19 maart voor, dat dat een dure grap zou worden. Om de overstap naar een functioneel vergelijkbare Windows-omgeving te maken, zou nu 15,52 miljoen euro nodig zijn, berekent de burgemeester, dankzij licentiekosten en zwaardere eisen aan de hardware. Voor het Limux-project is tot nog toe 13,78 miljoen euro uitgegeven. Die vergelijking laat dan nog buiten beschouwing dat de licentiekosten die Microsoft in rekening brengt - voor München zou dat zo'n 2,8 miljoen euro zijn - elke drie tot vier jaar terugkomen; open source kent zo'n kostenpost niet.

Minder werk op helpdesk

Ook voor de helpdesk is de overstap naar open source goed nieuws, meldt Ude - daartoe aangezet door een vraag over de toegenomen storingsmeldingen. In de periode dat München het aantal op Linux gebaseerde werkplekken uitbreidde van 1500 naar 9500 - en dus duizenden Windows-werkplekken afstootte - daalde het aantal storingsmeldingen van gemiddeld 70 naar 46 per maand.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.