Management

Cloud
multicloud

Multicloud-aanpak in korte tijd nagenoeg gemeengoed

Meer dan drie kwart van IT-organisaties gebruikt meerdere cloudaanbieders.

12 augustus 2021

Meer dan drie kwart van IT-organisaties gebruikt meerdere cloudaanbieders.

De omarming van de cloud door organisaties krijgt nu snel een vervolg met de inschakeling van meer dan één cloudaanbieder. Digitale transformatie heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de snelle groei van een multicloudstrategie van bedrijven.

Naast digitale transformatie zijn het vermijden van vendor lock-in en kostenbesparing de belangrijkste argumenten voor het hanteren van een multicloudstrategie. Zo'n 76% van de IT-bedrijven maakt inmiddels gebruik van meerdere cloudaanbieders en de verwachting is dat dit percentage binnen twee jaar stijgt naar 86%. Deze conclusies komen uit onderzoek onder 3000 IT-professionals wereldwijd, uitgevoerd door HashiCorp. Dat bedrijf heeft als leverancier van software voor multi-cloud infrastructuur automation, wel enig belang bij de positieve trend die de resultaten van het onderzoek signaleren.

AWS is - niet onverwacht - de belangrijkste aanbieder van clouddiensten voor de respondenten. De cloudtak van webwinkelreus Amazon wordt door 86% van de bevraagde IT'ers genoemd. Het Azure-aanbod van softwareproducent Microsoft komt met 74% op de tweede plaats en de clouddiensten van ads-gigant Google staat met 64% op de derde plaats.

De respondenten geven flinke bedragen uit aan clouddiensten. Van alle bevraagde organisaties geeft 40% tussen de 100.000 en 2 miljoen dollar uit aan clouddiensten. 15% spendeert er zelfs meer dan 10 miljoen dollar per jaar aan. Dit zijn vooral bedrijven in de sector consumptiegoederen en detailhandel.

De invloed van de pandemie

Bij totaal 39% van de organisaties was er sprake van een overschrijding van hun geplande budgetten. De belangrijkste redenen daarvoor waren de pandemie maar ook veranderende prioriteiten. Dit speelde bij respectievelijk 21% en 29% van de respondenten.

Bijna de helft (46%) van de ondervraagden zegt dat de pandemie de overstap naar de cloud niet heeft versneld, terwijl 54% van de respondenten verklaart dat COVID-19 enige invloed had op hun timing voor de overstap naar de cloud. 9% van de organisaties zegt zelfs dat de pandemie hun cloud-inspanningen met meer dan twee jaar versneld heeft.

Zorgen over kosten, security, skills

Uit de enquête blijkt verder dat de organisaties zich wat multicloudgebruik betreft het meest zorgen maken over kosten (51%), security (47%) en het gebrek aan in-house skills (41%). Opmerkelijk is dat beveiliging zowel een stimulans als een beperking is voor organisaties om gebruik te maken van multicloudaanbod. De belangrijkste zorgen op het gebied van cloudsecurity hebben betrekking op de bescherming van data en privacy (40%), datadiefstal (33%) en compliance met regelgeving (31%).

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.