Development

Software-ontwikkeling
MS-DOS

MS-DOS verschijnt als open source op GitHub

Microsoft geeft 2 vroege versies van zijn DOS vrij in open source vorm.

© Microsoft
1 oktober 2018

Microsoft geeft 2 vroege versies van zijn DOS vrij in open source vorm.

Zowel de broncode als ook de gecompileerde binary software van twee oude MS-DOS releases zijn nu vrijelijk beschikbaar op repositorysite GitHub. Microsoft heeft daar de code gepubliceerd van MS-DOS 1.25 en MS-DOS 2.0. De software is vier jaar geleden al gedoneerd aan het Computer History Museum.

De nu op GitHub vrijgegeven broncode plus binaries zijn dezelfde bestanden die Microsoft begin 2014 heeft gedeeld met het Computer History Museum. De (her)publicatie op de recent door Microsoft overgenomen developerssite dient voor bredere beschikbaarheid van de software. Microsoft meldt dat het is om de bestanden makkelijker vindbaar te maken, maar dat de aanwezigheid op GitHub ook ter referentie is voor extern ontwikkelwerk.

Tim Paterson

Natuurlijk helpt het delen via GitHub ook verkenning en experimenteringswerk door mensen met interesse in vroege pc-besturingssystemen, schrijft Microsoft in de readme bij de code-release. De code wordt gedeeld onder MIT (OSI) licentie, waarvan de tekst ook wordt gedeeld in deze GitHub-repository. De code van MS-DOS 2.0 beslaat 5 diskettes, van het oude 5,25 inch formaat met single sided opslag. Op de nog oudere 8 inch floppy disks van het CP/M 80-formaat past het op slechts 3 diskettes.

De code van MS-DOS 1.25 wordt vergezeld van een tekstbestand met een 2013-mail van DOS-maker Tim Paterson, van wie Microsoft in 1980 rechten op het pc-besturingssysteem had gekocht. Daarin meldt Paterson dat versie 1.24 overeenkomt met de door IBM geleverde DOS-versie 1.1. "Er is een klein verschil tussen 1.24 en 1.25 zoals aangegeven in de revisiegeschiedenis bovenaan MSDOS.ASM", verwijst de oorspronkelijke maker naar een assembly-codebestand in deze software release.

Forken mag

Microsoft begeeft zich nu niet op het vlak van DOS-(her)ontwikkeling en houdt de bestanden in deze repo dan ook 'bevroren'. Pull requests voor de code zullen dus geen gehoor krijgen. Het staat geïnteresseerden echter wel vrij om een eigen aftakking (fork) van de repository te maken om dan wijzigingen in de broncode door te voeren.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.