Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla claimt alvast Firefox-succes

De eerste tekenen wijzen op groei, blogt de open source stichting. De 57e versie van Firefox (codenaam Quantum) is in minder dan een maand al gedownload én geïnstalleerd door 170 miljoen mensen.
Firefox 57
© Mozilla
Mozilla

Firefox 57 is daarmee de grootste release van Mozilla tot op heden.

De open source browser is het snelste voorbij de 100 miljoen gebruikers gekomen. Het totale gebruik door al die websurfers nu komt uit op een half miljard uur per dag, meldt Mozilla in een blog van eerder deze week.

Nieuwkomers en vanaf Chrome

Vandaag, 14 december, is het precies een maand geleden dat Firefox Quantum uitkwam voor algemeen gebruik. Een release voor developers was eerder al beschikbaar. Mozilla schrijft in zijn positieve blogbericht dat het voor Quantum ook een flinke groei ziet in nieuwe profielen, die gebruikers kunnen aanmaken voor bepaalde functies van de browser.

Opvallend is dat Firefox Quantum veel Chrome-gebruikers lijkt aan te trekken. “We hebben een groei van 44 procent gezien in downloads door mensen die de Chrome-browser gebruiken.” Deze groei is gemeten ten opzichte van Firefox-downloads in dezelfde periode vorig jaar. Google’s Chrome is met flinke voorsprong de meest gebruikte browser. Het is dus wel logisch dat veel downloads daarmee worden gedaan.

Markt en metingen

Vooralsnog is een eventuele groei voor Firefox niet te bespeuren bij webmonitors als NetMarketshare en StatCounter. Bij laatstgenoemde is Firefox zelfs iets afgegleden: van 12,55 procent in november naar 12,19 procent in december. Volgens NetMarketshare had Firefox afgelopen maand 11,42 procent van de browsermarkt. Voor december heeft deze webmeter nog geen cijfers beschikbaar.

Een partij als W3Counter schat het marktaandeel van Firefox zelfs nog iets lager in: op 9,3 procent afgelopen maand. Deze bedrijven meten gebruik van browsers middels schattingen en hanteren daarbij vaak hele kalendermaanden. Soms kan een al gepubliceerd percentage dan ook verschuiven in een nog lopende maand.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in