Innovatie & Strategie

Personal Tech
Firefox Quantum

Mozilla claimt alvast Firefox-succes

Het nieuwe, herbouwde Firefox Quantum is net een maand uit en maker Mozilla spreekt voorzichtig van een succes.

Firefox Quantum blauw tekst © Mozilla
14 december 2017

Het nieuwe, herbouwde Firefox Quantum is net een maand uit en maker Mozilla spreekt voorzichtig van een succes.

De eerste tekenen wijzen op groei, blogt de open source stichting. De 57e versie van Firefox (codenaam Quantum) is in minder dan een maand al gedownload én geïnstalleerd door 170 miljoen mensen.

Firefox 57 is daarmee de grootste release van Mozilla tot op heden.

De open source browser is het snelste voorbij de 100 miljoen gebruikers gekomen. Het totale gebruik door al die websurfers nu komt uit op een half miljard uur per dag, meldt Mozilla in een blog van eerder deze week.

Nieuwkomers en vanaf Chrome

Vandaag, 14 december, is het precies een maand geleden dat Firefox Quantum uitkwam voor algemeen gebruik. Een release voor developers was eerder al beschikbaar. Mozilla schrijft in zijn positieve blogbericht dat het voor Quantum ook een flinke groei ziet in nieuwe profielen, die gebruikers kunnen aanmaken voor bepaalde functies van de browser.

Opvallend is dat Firefox Quantum veel Chrome-gebruikers lijkt aan te trekken. “We hebben een groei van 44 procent gezien in downloads door mensen die de Chrome-browser gebruiken.” Deze groei is gemeten ten opzichte van Firefox-downloads in dezelfde periode vorig jaar. Google’s Chrome is met flinke voorsprong de meest gebruikte browser. Het is dus wel logisch dat veel downloads daarmee worden gedaan.

Markt en metingen

Vooralsnog is een eventuele groei voor Firefox niet te bespeuren bij webmonitors als NetMarketshare en StatCounter. Bij laatstgenoemde is Firefox zelfs iets afgegleden: van 12,55 procent in november naar 12,19 procent in december. Volgens NetMarketshare had Firefox afgelopen maand 11,42 procent van de browsermarkt. Voor december heeft deze webmeter nog geen cijfers beschikbaar.

Een partij als W3Counter schat het marktaandeel van Firefox zelfs nog iets lager in: op 9,3 procent afgelopen maand. Deze bedrijven meten gebruik van browsers middels schattingen en hanteren daarbij vaak hele kalendermaanden. Soms kan een al gepubliceerd percentage dan ook verschuiven in een nog lopende maand.

2
Reacties
cyberiad 17 december 2017 15:12

Helaas zijn mijn ervaringen met de nieuwe FF absoluut slecht: veel crashes van tabbladen, veel geheugengebruik, hoog CPU-gebruik, en zelfs bij een redelijk klein aantal tabs (<10) crasht mijn PC regelmatig. Jammer, want het was tot nu toe mijn favoriet, met Duckduckgo als zoekmachine

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.