Overslaan en naar de inhoud gaan

MIT: Stoplicht straks overbodig

De onderzoekers van het gerenommeerde onderzoeksinstituut MIT betogen in het onderzoek dat als auto's inderdaad effciënt met elkaar kunnen communiceren om het verkeer zo te regelen, er twee keer zo veel verkeer op de bestaande wegen kan rijden als nu. En dat zonder verkeersinfarcten en zonder verkeerslichten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In het onderzoek Revisiting street intersections using slot-based systems schetsen de onderzoekers het nieuwe verkeer. Hierbij zijn alle auto's in staat met elkaar te communiceren (V2V) en met infrastructuren (V2X). De verkeerslichten zijn vervangen door slimme kruispunten die het stadsverkeer regelen. Daardoor kunnen auto's, voetgangers en fietsers probleemloos van dezelfde wegen gebruik maken.

Voor dit verkeerssysteem baseren de onderzoekers zich op mathematische modelleermethodes. Daarbij zijn scenario's ontworpen waarbij auto's met sensoren zorgen voor een veilige afstand tot elkaar terwijl ze kruispunten passeren op vierbaanswegen. Doordat er niet meer gewacht hoeft te worden voor stoplichten kan het verkeer veel sneller opschieten. De auto's worden zo gestuurd door de sensoren dat ze pas op het kruispunt aankomen als ze er gelijk kunnen doorrijden zonder te stoppen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in