Beheer

Netwerken

MIT: Stoplicht straks overbodig

21 maart 2016
Als auto's straks via sensoren met elkaar en de infrastructuur communiceren zijn verkeerslichten niet meer nodig, volgens onderzoekers van het MIT.

De onderzoekers van het gerenommeerde onderzoeksinstituut MIT betogen in het onderzoek dat als auto's inderdaad effciënt met elkaar kunnen communiceren om het verkeer zo te regelen, er twee keer zo veel verkeer op de bestaande wegen kan rijden als nu. En dat zonder verkeersinfarcten en zonder verkeerslichten. 

In het onderzoek Revisiting street intersections using slot-based systems schetsen de onderzoekers het nieuwe verkeer. Hierbij zijn alle auto's in staat met elkaar te communiceren (V2V) en met infrastructuren (V2X). De verkeerslichten zijn vervangen door slimme kruispunten die het stadsverkeer regelen. Daardoor kunnen auto's, voetgangers en fietsers probleemloos van dezelfde wegen gebruik maken.

Voor dit verkeerssysteem baseren de onderzoekers zich op mathematische modelleermethodes. Daarbij zijn scenario's ontworpen waarbij auto's met sensoren zorgen voor een veilige afstand tot elkaar terwijl ze kruispunten passeren op vierbaanswegen. Doordat er niet meer gewacht hoeft te worden voor stoplichten kan het verkeer veel sneller opschieten. De auto's worden zo gestuurd door de sensoren dat ze pas op het kruispunt aankomen als ze er gelijk kunnen doorrijden zonder te stoppen.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.